Новини от област Стара Загора и България

В края на жътвата

С 20% по-високи добиви от есенниците очакват в Старозагорско

1526 23/07/2021 16:16 Агро Земеделие
С 20% по-високи добиви от есенниците очакват в Старозагорско
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Добивите са по-високи, но не и очакваната печалба

Жътвата на пшеница в Старозагорско вече е към края си. Очакваме по-добри от миналогодишните добиви. За Старозагорски регион добивите варират от 400 до 700 кг/дка, казва председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов. В браншовата организация членуват 135 земеделски производители от региона.

Според председателя на ЗК „Единство“ Георги Калинчев, който е един от големите зърнопроизводители в региона, тази година добивите са с около 20 % по-високи от миналогодишните. „ Миналата година имаше голямо засушаване. През април имаше и застудяване, измръзнаха някои посеви. Сега добивите са високи, но качеството им не е толкова добро“, отбелязва той. Причината за по-ниското качество са обилните валежи напролет. Средният добив на есенниците в ЗК „Единство“, която се намира в радневското село Сърнево, е 700 кг / дка. В кооперацията на Георги Клинчев отглеждат 1500 дка ечемик, 5 500 дка пшеница, 1 700 дка рапица, 300 дка тритикале.

Спад на цената на пшеницата Значителен спад на цената на пшеницата през последните 2 месеца отбелязват зърнопроизводителите. През май пшеницата се е търгувала на 45 ст/кг, докато сега цената и е 30 ст/ кг. Миналата година цената на пшеницата по време на жътва е започнала от 32 ст /кг и през есента е стигнала 40 ст/кг, казват от бранша. Според тях, има спекулация на пазара на зърно и не може да се даде ясна прогноза какви ще бъдат цените му през следващите месеци.

Ръст в цената на консумативите Макар, че тази година добивите от есенниците в страната да са по-големи, зърнопроизводителите не очакват по-голяма печалба. Причината за това е резкия скок в цените на консумативите. Така например, цената на торовете се е увеличила двойно. Тон амониева селитра се продава на цена от 640 лв, докато миналата година цената и е била 320 лева. Увеличение има и при цената на горивата, тока и останалите консумативи. Това означава, че разходите ни значително ще се увеличат. Като се има предвид и по-ниската цена на зърното, не очакваме добри финансови резултати, казват от бранша.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро