Новини от област Стара Загора и България

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Мариана Кукушева: Българският хляб остава най-евтин в света и след поскъпването на тока

1409 05/07/2021 15:45 Икономика Бизнес
Мариана Кукушева: Българският хляб остава най-евтин в света и след поскъпването на тока
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Мариана Кукушева е председател на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите. От Divident.€U разговаряме с нея за предизвикателствата пред бранша и предстоящото увеличение на цената на хляба в България като следствие от повишената цена на тока от 1 юли.  

- Госпожо Кукушева, как ще се отрази увеличението на тока на хлебопроизводителите?

- Цената на ел. енергията е жизнено важна за българския бизнес. Особено за производството на най-бързо оборотната храна – хляба. Цената на ел. енергията за нашия бранш се покачи с 100% от началото на тази година. Цената на човешкия труд, на газа, също се покачиха с около 90%. Енергийните разходи на предприятията стават все по-големи.

Никой не може да каже докога ще продължи тази тенденция. Даже обратното – Световната банка обяви, че света е в период, характерен с висока безработица, ниски доходи и потребление. Това състояние според експертите на Световната банка ще продължи до 2025 г. включително. С оглед на тези икономически фактори, себестойността на хляба не може да остане същата. Разбира се, променената себестойност не се отразява веднага върху пазарната цена.

- С колко ще се увеличи цената на хляба в страната?

- Себестойността на хляба за всеки производител е различна и зависи от много фактори. Категорично обаче очакваме тази динамика да бъде отразена в себестойността на хляба.

- Колко души членуват в браншовата организация?

- В асоциацията „Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, която е единствена организация в бранша членуват всички бизнес оператори в сферата на хлебопроизводството. Те са около 560 в цялата страна, като цифрата е много динамична.

- Как се отрази ковид кризата на малките производители?

- Има колеги, които преустановяват дейност. Това са предимно малките пекари, малките семейни фирми, които бяха затворени тотално по време на локдауна, тъй като произвеждаха основно закуски.

- Къде стои като цена българският хляб в сравнение с останалите страни?

- Българският хляб е най-евтин в света. Виждам, че темата за цената на хляба се спряга по всички въпроси. Използвам вашата трибуна, за да се обърна към колегите финансисти да не ползват за своя платформа на разсъждение цената на хляба. Българският хляб е единствената храна, която се произвежда изцяло от българска суровина. Каквото и да се случва, който и да управлява страната, хляб ще има. Ние ще гарантираме това негово българско качество.

Още по темата: Хлябът в Старозагорско може да поскъпне до 10 стотинки заради новата цена на тока  

Коментари към новината

Още новини от Икономика