Новини от област Стара Загора и България

Хлябът в Старозагорско може да поскъпне до 10 стотинки заради новата цена на тока  

1200 05/07/2021 15:34 Икономика Бизнес
Хлябът в Старозагорско може да поскъпне до 10 стотинки заради новата цена на тока   
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Поскъпването на тока от 1 юли ще се отрази през следващите месеци на основната цена на хляба, смята Гергина Димитрова - зам.-директор на един от големите производители на хляб в Старозагорски регион – „Хлебопроизводство –СЗ“ ООД.  Предприятието ще вземе окончателно решение за новата  цена на хляба в средата на този месец, когато ще пристигне и новата сметка за ток.

„По предварителни изчисления, може би ще се наложи да вдигнем цената  с 5 - 10 ст., смята Димитрова. Старозагорското предприятие не е увеличавало цената на произвеждания  хляб от началото на годината. Сега „Хлебопроизводство СЗ“ продава а хляба си чрез дистрибуторската фирма „Бред“ на цена от 1,10 лв.

Постоянен ръст Себестойността на българския хляб се променя в зависимост от непрекъснатия ръст в цената на ел.енергията, на газта, на човешкия труд и на други фактори. Очакваме тази динамика да се отрази и на стойността на хляба в цялата страна в скоро време, посочват от Националния браншови съюза на хлебарите и сладкарите в България.

Според Мариана Кукушева, председател на Националната браншова асоциация, цената на ел.енергията за бранша се е покачила със 100% от началото на годината.

Потвърждават го и старозагорския хлебозавод: „Ние сме на свободния пазар на ел.енергия. В рамките на последните 3 месеца ръстът на цената на тока е постоянен. За миналия месец, сметката ни беше с около 15% по-висока от предходния месец, казва зам.- директорът на „Хлебопроизводство СЗ“ Гергана Димитрова. Освен токът, влияние върху цената на насъщния оказва и цената на брашното, която за миналата година е скочила с около 10 - 15 ст/кг. спрямо предходната. През август ще се види каква е цената на брашното от новата реколта.

Хляб и ковид Някои малки хлебопроизводители вече са заявили в Националната асоциация, че прекратяват дейността си, тъй като не могат да се справят с предизвикателствата на пазара по време на ковид кризата. Старозагорската фирма „Хлебопроизводство СЗ“, която е сред големите производители на хляб в региона, не е почувствала силно кризата и не е съкращавала хора. В предприятието работят 70 души, а дневно се произвеждат около 14 000 - 15 000 хляба в зависимост от заявките. 

Фирмата произвежда също закуски, сандвичи, пици, погачи и изпълнява обществени  поръчки към училища и детски градини в региона. По време на пандемията тази година намалява производството си с 1000 хляба дневно, тъй като месеците са били непресъствени за учебни и детските заведения. Намаляват с около 2000 бройки и произведените закуски.

Интервю по темата: Мариана Кукушева: Българският хляб остава най-евтин в света и след поскъпването на тока

Коментари към новината

Още новини от Икономика