Новини от област Стара Загора и България

На общинската сесия през юли

Избират почетен гражданин на Стара Загора между три номинации

Избират почетен гражданин на Стара Загора между три номинации
Divident.€U Divident.€U

Между три постъпили предложения ще избират общинските съветници на Стара Загора новия почетен гражданин. Изборът ще стане на сесията на местния парламент през юли.
Новият почетен гражданин ще бъде избран с тайно гласуване. Той трябва да получи квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете.

До 30 юни, когато беше и крайният срок за номинирането са постъпили три предложения от инициативни комитет и отделни граждани. Първото е Силвия Томова, ръководител на балетната трупа при държавната опера в Стара Загора, изтъкнат хореограф и специалист от световен мащаб. Предложението е направено от д-р Валентин Петров. Второто предложение е за създателката на лондонския български хор Десислава Стефанова. Тя пропагандира българския фолклор във Великобритания и в други страни. Сега тя провежда онлайн майсторски класове по пеене с Детския ансамбъл „Загорче“, от където започва творческият й път.

Третото предложение е за първия ректор на Тракийския университет и бивш председател на местния парламент проф. д-р Иван Божков. Предложението е направено от проф. Иван Станков, председател наСъвета на настоятелите на ТрУ и от ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков.
Церемонията по връчване на най-високото отличие на Община Стара Загора е на 5 октомври, когато се чества Деня на Стара Загора. Традицията за почетно гражданство в Града на липите датира от далечната 1933-а година. През годините то е присъждано на известни личности, сред които Георги Димитров и поета Веселин Ханчев, футболистът Петко Петков, прима балерината Снежана Дескова и дарителката Мария Жекова. Сред носителите на званието са дори някогашният генерален секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев /1964/, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников и много други.

Коментари към новината

Още новини от Общество