Новини от област Стара Загора и България

Държавен стандарт за качествено масло искат лавандулопроизводителите

577 04/07/2021 14:43 Агро Земеделие
Държавен стандарт за качествено масло искат лавандулопроизводителите
Divident.€U Divident.€U

Ниската изкупна цена и липсата на ясна регулация, както на маслото, така и на насажденията, са проблемите в бранша, които трябва спешно да бъдат разрешени. Това стана ясно от участието на лавандулопроизводители в кръгла маса на тема „ Модерното стопанство и нови възможности за отглеждане на лавандула“. Кръглата маса беше част от програмата на Фестивала на лавандулата в Генерал Тошево. В нея се включиха представители на държавна и общинска администрация, на академичната общност и производители от страната.

Земеделските производители се обединиха около идеята за създаване на държавен стандарт за качеството на маслото с участието на науката. Те ще работят за създаване на представителна асоциация, която да се бори за техните интереси.
Тракийският университет  участва във Фестивала на лавандулата в Генерал Тошево по покана на организаторите на празника – инициативния комитет с председател Нина Гиргинова и общинското ръководство.
Заместник-ректорът по учебната дейност доц. Нели Грозева представи всички възможности на  университета, както и специалността агрономство – етеричномаслени култури, която висшето учебно зоведение разкри именно за нуждите на лавандуло- и розопроизводителите. Университетът в Стара Загора единствен в страната има такава специалност.

Земеделските производители бяха категорични, че имат нужда от науката, за да разрешат проблемите си, както и от обучени специалисти - агрономи, които да ги напътстват в отглеждането на лавандулата.
На територията на общ. Генерал Тошево се обработват почти милион декара, като 37 хиляди декара от тях са лавандулови полета и имат 16 дестилерии, което ги поставя на първо място в лавандулопроизводството в Добруджа.
Земеделските производители бяха поканени на работната среща , която беше организирана на Фестивала на лавандулата в Чирпан и ще се състои в края на септември в Тракийски университет, с участието и на учените от Института по розата и етеричномаслените култури.
Тракийският университет представи и свой информационен щанд, на който жителите и гостите на Генерал Тошево можеха да се запознаят на място с всички структурни звена и специалности на висшето училище.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро