Новини от област Стара Загора и България

Производители на лавандула:

Цената на лавандуловото масло падна два пъти в рамките на една година

6740 28/06/2021 14:37 Агро Земеделие
Цената на лавандуловото масло падна два пъти в рамките на една година
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Причина за срива в изкупната цена е пренасищането на пазара

Близо два пъти е спаднала цената на лавандуловото масло в рамките на една година. Ако през 2019 г. килограм лавандулово масло се е изкупувал на цена от 130 евро/кг, то през миналата година цената му е била едва 70 евро/кг, посочи Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика. Очаква се през 2021 година спадът на цената да продължи, независимо от добрите добиви на лавандула, които очакваме и регистрирания ръст в износа. Причината е проста - пренасищане на пазара.

През 2020 година България е изнесла 256 тона лавандулово масло. Прогнозите са тази година износът да бъде значително по-голям, още повече че преди старта на кампанията за бране на лавандула, България вече е достигнала износ от 90 тона.

В момента в страната се отглеждат 210 000 дка лавандула и независимо от проблема със спада на цената, площите са се увеличили с 30 000 дка за една година. В района на Средногорието регистрираните лавандулови насаждения са около 32 000 - 34 000 дка, съобщават от община Чирпан.

Почти няма кооперация в Чирпан, Зетьово, Винарово, Могилово, Изворово, Средно градище, Спасово, Братя Даскалови, която няма лавандулови насаждения, казва кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Очакванията на бранша е тази година да бъде добра откъм количество и качество на лавандулата.

Средният добив на лавандула у нас е между 5-10 кг/дка. С производството и лавандуловите си площи България може да задоволи нуждата от лавандула на целия свят, посочва Пламен Станковски от фирма "Булаттарс", който се грижи за розови и лавандулови насаждения в района на Павел баня. Пренасищането на пазара с лавандулово масло обаче неизбежно ще държи ниска изкупната цена на продукта, смята той. Все повече ще се набляга на сортовата чистота на лавандуловото масло. Ще се търси БДС 3515. Смесването на сортове води до по-ниско качество на маслото, отбелязват от браншовата асоциация.

От Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика се готвят да вземат участие в изработването на нова стратегия за сектора, която да сложи ред при етерично-маслените култури. През 2021 година са били преработени едва 6-7 тона рози. За сравнение през 2020 година преработеният розов цвят в страната е бил 14 тона. Цветът тази година остана необран по полето. Повечето розоварни работеха с капацитет между 30 и 60% , имаше голям проблем и с работната ръка, посочват от бранша.

Коментари към новината

Още новини от Агро