Новини от област Стара Загора и България

В Общински съвет - Стара Загора

Общинските съветници запазиха засега старозагорското летище

Общинските съветници запазиха засега старозагорското летище
Divident.€U Divident.€U

Въпросът за летището отново ще излезе на дневен ред с приемането на новия Общ устройствен план

С 44 гласа „за“ старозагорските общински съветници отмениха решението си от 26 май, тази година във връзка с Летище Стара Загора. До отмяната на решението се стигна, след както областният управител Иван Чолаков върна решението за преразглеждане в Общинския съвет поради незаконосъобразност. Старото решение на ОС даваше разрешение на „Държавната консолидационна компания“ ЕАД да възложи изработването на проект за изменение на Общия устройствен план на Стара Загора, така че летището да бъде в готовност за развитие като индустриална зона в бъдеще. Общинските съветници имаха възможността чрез приетото си на 26 май решение, да изпреварят новия ОУП на общината, като се смени устройствената зона на летището и се даде възможност за изграждане на смесена зона – за производствено и обществено предназначение при запазване на пистата.

С отмяната на старото си решение, на този етап старозагорското летище запазва предназначението си. Това важи обаче до  обсъждането  на новия Общ устройствен план на общината, което ще се случи през месец юли или септември. В него е предвидено в Летище Стара Загора да има устройствена зона с възможност за строителство извън пистата на обществени или производствени сгради, обясни главният архитект на общината Виктория Грозева.
В подкрепа на Старозагорското летище днес се изказаха трима старозагорски общественици.

Илка Петкова също изрази подкрепата си в местния парламент за това старозагорското летище да запази предназначението си. Според общинския съветник Таньо Брайков обаче летище в Стара Загора вече няма да има, лицензът му е отнет още през 2007 година. Според него предишното решение на старозагорския Общински съвет е правилно и областният управител е превишил правата си.
Дали ще се запази Старозагорското летище ще стане ясно, след като общинските съветници разгледат новия Общ устройствен план.

Коментари към новината

Още новини от Общество