Новини от област Стара Загора и България

Новите продукти на фирмата събраха стотици фермери на БАТА Агро

Николай Черкезов: „Байер“ предлага най-богато порфолио от рапица на пазара

1381 08/06/2021 22:23 Агро Земеделие
Николай Черкезов:  Байер  предлага най-богато порфолио от рапица на пазара
Съдържание от BAYER Съдържание от BAYER

"Байер" представи на изложението и няколко нови препарата

Николай Черкезов е регионален мениджър на „Байер“ за Южна България и мениджър ключови клиенти дистрибутори на фирмата. Фирма „Байер“ участва на изложението БАТА Агро 2021, като представя в дните от 1 до 5 юни на Летището в Стара Загора най-новите си продукти, демонстрира предимствата им на опитното поле.
Разговаряме с Николай Черкезов за това какво включва обновеното портфолио от продукти на компанията и какви възможности дават те на фермерите.

- Господин Черкезов, какви продукти представя „Байер“ на изложението БАТА Агро тази година?
Байер е глобален лидер в доставката на вложения за земеделско производство, които включват семена и препарати за растителна защита. Логично е на БАТА Агро да представим и двете си продуктови линии. През есента тук засяхме хибриди рапица Dekalb и пшеница. Целта е днес да демострираме пред нашите клиенти генетичните ни достижения в рапицата и възможностите на растително-защитните ни продукти в двете култури.
При рапицата се представяме с 4 хибрида: 3 от тях са от технологията Clearfield и един конвенционален. Тук искам да подчертая, че това е само една малка част от богатото продуктово портфолио, което ще имаме през настоящия сезон, което наброява 15 хибрида. 8 от тях са Clearfield, а 7 са конвенционални. Предстоят четири премиери при Clearfield технологията , а при конвенционалната технология са две. Това е потвърждение на неограничените възможности на нашата селекционна дейност и бързината, с която изкарваме нови продукти на пазара. Три от общо четири от продуктите, които показваме на БАТА Агро са Clearfield. Обяснението е, че в Южна България това е предпочитаната технология. 85 % от рапицата, която продаваме в този регион на страната е от Clearfield технологията.
- Кои са премиерите ви в Clearfield технологията?
- Това са ДК Импортър и ДК Имув. ДК Имув е ранен продукт. Той реално ще замести досегашното ни ранно предложение - хибрида ДК Имплемент. Най-характерното за ДК Имув е бързото му първоначално развитие. Това направи впечатление и тук, на опитното поле през есента. Той поникна бързо и след това се развиваше много по-бързо от всички останали. Продуктът има ранен цъфтеж и ранна зрялост. Бих искал да отбележа основното предимство на ранния продукт при зрялост – той предлага на фермера удобство, гъвкавост и оптимално планиране на жътвата във времето, тъй като узрява с 5-7 дни по-рано от средно-късните хибриди. Това предполага с него да започне и жътвата. Това, което отличава ДК Имув от останалите ранни хибриди обаче е потенциала му за по-висок добив. Това е видимо от размера на шушулките и едрината на семената.
Вторият Clearfield нов продукт е ДК Импортър. Той е средно-ранен, като цъфтеж и усряване. Двете емблематични характеристики за рапицата Декалб са типични и за него, а именно - висока толерантност на икономически опасни болести като фома и устойчивост му на разпукване на шушулките при узряване. Важна особеност е пластичността на продукта. Той е паневропейски хибрид, засява се от Испания до България и на север до Англия. Това предполага гъвкавост и адаптивност по отношение условията за отглеждане. Другата отличителна характеристика е потенциала на продукта за натрупване на високо съдържание на масло в зърното.
- Кои продукти  застъпихте на опитното поле на БАТА Агро?
- На опитното поле имаме 4 хибрида – ДК Имув, ДК Импортър и ДК Имарет от гамата Clearfield. Имаме и конвенционален продукт – ДК Ексайтед. Нашата компаня е представена с най-богатото портфолио от рапица в страната. Ползата за клиентите ни от това е, че можем да им предложим най-подходящия продукт за всеки регион, за всяка ферма и за всяко поле. За всичките ни продукти, както вече акцентирах са типични някои общи характеристики, като толерантност на болести и устойчивост на разпукване на шушулките, но в същото време всеки от тях е различен, притежавайки индивидуалност.
- Какви продукти ще предложите на фермерите от Югоизточна България?
- За този район бих ги посъветвал да използват минимум 2 хибрида, като единия да бъде ранен, а другия –средно ранен, а защо не да има и средно късен продукт, при който има и най-висок добивен потенциал? От ранните продукти при Clearfield, бих предложил ДК Имув. Отивайки към средноранните, предлагам ДК Имарет. ДК Имарет е изключително гъвкав продукт и на практика е най-продавания Clearfield продукт за миналата година. Той се предпочита, защото е гъвкав, непретенциозен по отношение на условията на отглеждане, дава максимален добив. Другото му предимство е толерантността му към паразита синя китка, който в Югоизточна България е силно представен. Разбира се, за фермери, които търсят рекорди от рапица, максимална възвръщаемост, предлагам хибрида ДК Импрешън, който е много популярен в страната. Тази година ще предложим и нов - ДК Импринт, който е високо интензивен, среднокъсен продукт.
- Запазва ли се в България високия процент на отглежданата рапица?
- На първо място искам да коментирам тенденцията на промяна на площите от рапица в Европа, която е най-големият производител на рапица в света. За съжаление, през изминалите 4 години се забелязва устойчива тенденция на намаляване на площите на континента, които тази година са 69 млн.дка, за разлика от 2017 г., когато площите бяха 83 млн.дка. Промяната надолу е със 17%. В България ситуацията не е по-различна. Тази година площите от рапица се задържаха на нивата от миналата година – 1 млн. 200 хил.дка. Като цяло това са рекордно ниски площи за изминалите 10 години. Тенденцията е ясна. Фермерите отбягват да сеят рапица поради няколко потенциални предизвикателства, които съпътстват отглеждането и от сеиба до жътва. В същото време обаче, бих препоръчал на фермерите от Югоизточна България, където няма много алтернативи за сеитбооборот във фермите, да продължат да сеят културата. Вижда се, че дори и при трудните условия през тази година, добивите ще бъдат над 300 кг/дка, като на немалко полета ще имаме добиви и над 400 кг/дка. Препоръката ни е, когато другите избягват да сеят културата, нашите клиенти да правят точно обратното, тъй като малките площи и слабото предлагане на зърно рефлектира върху цената, която към момента е над 520 евро/т. и прави рапицата икономически най-рентабилната култура в региона.


Радко Христов, продуктов мениджър: Показваме на БАТА Агро приложението на новия фунгицид Инпут

По отношение на препаратите „Байер“ представя на изложението „БАТА Агро“в Стара Загора няколко нови продукта. В сегмента хербициди най-известният продукт на фирмата в България е Пасифика Есперт. „Не случайно избрахме да го приложим на полето на БАТА Агро. Това е широкоспектърен продукт, който обхваща всички житни и шириколистни плевели. До този момент няма друг такъв аналог, такава комплексност, каквато притежава Пасифика Експерт. Освен, че е много комплексен, той е и безопасен за растението. Заедно с това е доста атрактивен ценово и с едно третиране фермерите си решават проблема. Пасифика хваща всички видове плевели“, казва Христов.
На полето на БАТА Агро „Байер“ показва приложението на един нов фунгицид – Инпут. Продуктът е със сходен профил на добре познатия на фермерите фунгицид Прозаро.
Инпут има широка доза на приложение, което го прави подходящ при различни ситуации. При есенно или ранно пролетно третиране с фунгицид, може да се използва по-ниската доза.Тази есен „Байер“ ще предложи продукта в пакет с обеззаразител - Ламадор.
За второ фунгицидно третиране „Байер“ предлага Аскра Експро – продуктът с най-високо съдържание SDHI активни вещества, което го прави силно ефикасен срещу всички болести и дава ясно изразен зелен ефект. Вегетацията на пшеницата става по-дълга.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро