Новини от област Стара Загора и България

Филип Лазаров: Машините, предлагани от "Варекс" получиха висока оценка на БАТА Агро 2021

1253 03/06/2021 09:13 Агро Земеделие
Филип Лазаров
Филип Лазаров: Машините, предлагани от Варекс получиха висока оценка на БАТА Агро 2021
Съдържание от VAREX Съдържание от VAREX

Фирма „ВАРЕКС“ представи пред широката публика на изложението „БАТА АГРО 2021“ новия трактор на глобалната марка в индустрията MASSEY FERGUSON – серията MF 8S. За останалите акценти в представянето и новите предизвикателства пред компанията, разговаряме с търговския директор Филип Лазаров.

- Господин Лазаров, кои характеристики определиха MF 8S на MASSEY FERGUSON за трактор на 2021 година?
- Наградата беше гласувана от доста широк кръг специалисти , най-вече представители на специализираните медии в Европа. Тракторът спечели приза с доста голям аванс пред останалите. През 2014г. MASSEY FERGUSON организира голямо събитие във фабриката в Бове, Франция, което се наричаше „Визия за бъдещето – Vision of the future“. Тогава бе събрана обратна връзка с препоръки от самите фермери за това какво трябва да представлява един трактор като особености, функционалности и т.н. Тези препоръки са били съобразени при създаването на новата серия трактори. Точно по тази причина казваме, че MF 8S е трактор от фермери за фермери. Той вече получи висока оценка и от българските земеделски производители.

- С какво този трактор печели доверието на нашите фермери?
-На първо място машината е най-икономичната на пазара в момента, с най-ниските вредни емисии, както и с най-икономичния двигател. Освен това имаме нова разработка на три вида трансмисии, едната от които – DYNA E-POWER е напълно различна, взаимствана от автомобилната индустрия. Новина е също, че към края на годината новият флагмански модел ще бъде 285 к.с. Този трактор може да се използва за най-разнообразни приложения - както за окопаване, така и за тежки обработки. Тракторът има интегрирани системи за свързаност, обмен на данни, всякакви високотехнологични приложения. Автоматичният обмен на данни дава широки възможности. Има секционен контрол при пръскане и торене, възможност за постоянно променлива норма на торене, тоест регулиране на процесите по много по-балансиран подход, при който се съобразени последните тенденции в моделното земеделиепроцеси в почвата. По този начин отиваме в посока на прилагане на оптимизиран научен подход в начина, по който се прави модерно земеделие.

- Има ли интерес от страна на фермерите и към останалите ви машини на БАТА Агро?

- По принцип можем да кажем, че посещаемостта на изложението тази година е висока. Изложение за земеделска техника веднъж на 2 години дава възможност за показване на истински иновации. Отчитаме засилен интерес към нашите машини, те получават висока оценка от българските фермери.

- Да очакваме ли разработка от MASSEY FERGUSON на автономни машини?
-Да, разбира се. Преди няколко години президентът на компанията поиска от нас –дистрибуторите, мнение за визията на машините в перспектива. Тогава споделихме впечатленията си, че машина, която би била много атрактивна за българския фермер е трактор с мощност 500 к.с., автономно управление и с електрически двигател. Ние считаме, че предстоящите нови разработки на корпорацията AGCO ще бъдат в тази посока. Например, комбайнът MF IDEAL беше лансиран от нас в България на базата на системата Ideal Harvest, която е автономна.
Това са 32 акустични сензора, които дават информация в реално време за системите, които управляват процесите в комбайна. Търси се баланс между 3 основни показателя – производителност, качеството, с което това се случва и загубите от зърно, които се реализират. В тези 3 компонента се явява баланса в управлението на машината MF IDEAL. Тенденцията за в бъдеще е операторът да бъде изваден като аргумент от уравнението, по отношение на показателите на машината за производителност и надеждност. С други думи в бъдеще все по-малко ще се разчита на човешкия фактор. Налице са такива процеси в Европа, които налагат машините да заместват хората.

- Каква е прогнозата Ви за продажбите на земеделски машини през тази година?
Миналата година, изключвайки пандемичните ограничения, в почвено - климатично отношение беше тежка за България. Тази година върви добре. Налице са много фактори за оптимистична нагласа - има достатъчно влага във всички региони на страната, цените на международните пазари са добри на този етап, има открит прием на проекти по настоящия програмен период и др. Това определено създава добри нагласи и очаквания в бранша.

-Кои са останалите акценти в представянето Ви на БАТА Агро 2021?
-Тази година разделихме нашия щанд на две: зърноприбираща техника и почвени обработки. По отношение на почвообработващите машини имаме разделение на конвенционални и авангардни машини. От края на миналата година „Варекс“ стана официален дистрибутор на марката Claydon от Великобритания. Това е познат бранд. Собствениците на марката се обърнаха към нас най-вече с желание за сътрудничество по професионално, следпродажбено обслужване и ние приехме с голяма отговорност това предизвикателство.
Показваме на БАТА Агро хибридна сеялка T 6 на слята повърхност за директна сеитба, която е със специфична технология за сеитба на есенници. Имаме и два допълнителни продукта на марката – палцова брана, предлагана в 3 разновидности, както и култиватор за повърхностна почвена обработка, който предизвика голям интерес в България.
Всички машини в тази гама имат за цел да подобрят почвената структура и биологичната компонента. Предлагаме и машини от гамата на Great Plains – Имаме голямо разнообразие от сеялки от този бранд.

-Какви са новите инвестиционни намерения на „Варекс“?
- Имаме два текущи проекта в Северна България, които се надяваме, че ще успеем да реализираме много скоро. Инвестционните ни намерения включват изграждане на търговски и сервизни комплекси в тази част на България.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро