Новини от област Стара Загора и България

Добиви от около 6 млн. тона зърно очакват тази година от бранша

701 02/06/2021 16:25 Агро Земеделие
Добиви от около 6 млн. тона зърно очакват тази година от бранша
Divident.€U Divident.€U

България ще стигне добив от около 6 млн.тона зърно тази година ако се запази благоприятното време, каза на БАТА Агро председателят на НАЗ Костадин Костадинов. 40 % от посевите в страната са в отлично състояние до момента, допълни той. В НАЗ в България членуват 20 регионални организации.
В Добрич се отглежда най-голяма част от пшеницата в страната – 30% или около
2 млн.дка.

Тази година има високи цени на зърнената продукция. Имахме високи нива преди 2 седмици, сега малко се сринаха. Ако се запазят тези цени и се постигнат добри добиви, ще бъде много добра година за бранша, прогнозира Костадинов.
Според него последствията от сушата и неблагоприятните климатични условия от миналата година ще се избиват от фермерите поне 2 години. Най-големи остават загубите в източната част на страната и Централна България - от Плевен до Свищов. „Дадоха се компенсации от 2 лв./ дка, но това не е достатъчна сума. Трябва да си извадим поука и да разработим финансови инструменти, за да защитим добивите си, както е направено това в други страни“, допълни Костадинов.
Всички бяха против земеделската техника, някои искат да спират мярка 4.1 за закупуване на нова земеделска техника, допълни председателят на НАЗ. Според него земеделските производители ще имат възможност за закупуване само на прикачен инвентар с парите от Мярка 4.1 заради трудно изпълнимите условия.

Коментари към новината

Още новини от Агро