Новини от област Стара Загора и България

Контролът над общинските дружества отново на дневен ред в местния парламент

Контролът над общинските дружества отново на дневен ред в местния парламент
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На предстоящото заседание на Общинския съвет на Стара Загора отново ще бъде разгледано предложението за избор на постоянна комисия по политика и управление на общинските дружества. Решението за съставяне на такава комисия от априлската сесия беше отменено от областния управител Гергана Микова като незаконосъобразно.

Припомняме, че 26 общински съветници гласуваха през април да бъде създадена Постоянна комисия за политика и управление на общинските дружества, но след това старейшините не избраха членове.

„Внасям за разглеждане решението от миналото заседание с два варианта, както ме задължава законът“, каза на пресконференция председателят на Общинския съвет в Стара Загора Мария Динева. Първият вариант отменя предложението за съставяне на Постоянна комисия по управление и контрол на общинските дружества като незаконосъобразно, а вторият вариант приема повторно същото предложение. В никакъв случай не се отнема възможността на вносителя Янко Янков да нанесе корекции върху незаконосъобразната част на предложението си, каза председателят на старозагорския Общински съвет.

По-рано днес вносителят на предложението – общинският съветник Янко Янков от „Алтернатива за гражданите“ обвини председателя Мария Динева, че бламира решението на местния парламент относно създаването на новата постоянна комисия.

„Тя прави всичко възможно да попречи за създаването на тази комисия. В срока за подаване на документи, пуснах предложение за членове на комисията. Председателят на Общинския съвет по нашия правилник има 3 дни, за да пусне това предложение, а тя не го пусна, като ми обясняваше, че чакала областния управител да върне решението. От къде председателят на Общинския съвет знае предварително, че това ще стане? Наистина губернаторът след 4 дни върна акта за ново разглеждане, защото е незаконосъобразно да се състави комисия, а да не се избере състав. Предложението на Динева отново е да съставим комисия, а да не изберем състав“, коментира пред Divident.EU Янков.

Според него от такава комисия има нужда, за да се реши проблема с финансовото състояние на 11-те общински дружества, повечето от които са с хиляди лева загуби. Само 3 от тях са на малка печалба от по около 1000 лева. Ако се избере комисия ще има структурни предложения, предложения за закриване, за преструктуриране и т.н. Комисията ще прави анализ, ще чертае политиката на управление на дружествата, обясни Янков.

От своя страна Динева посочи на брифинга, че не приема обвиненията на Янков и спазва правилника на Общинския съвет без да е ощетила нито един общински съветник.
Динева смята, че подобна комисия за политика и управление на общинските дружества не трябва да бъде образувана, защото има две ресорни комисии в местния парламент - по здравеопазване и по общинска собственост и стопанска политика. В тяхно правомощие е да следят дейността на общинските дружества. По начина, по който е направено, предложението на Янков нарушава два закона – Търговския закон и Закона за счетоводството. Там ясно е казано кой и как може да контролира общинските търговските дружества. За тази цел могат да бъдат избирани и назначавани контрольори. ОС няма как да наложи на избран управител, който идва с програмата си, как да управлява дружеството", смята Мария Динева.

На предстоящата общинска сесия съветниците ще приемат отчетите за финансовото състояние на общинските дружества.

Коментари към новината

Още новини от Общество