Новини от област Стара Загора и България

Община Казанлък патентова Празника на розата

1249 14/05/2021 12:07 Общество България
Община Казанлък патентова Празника на розата
Divident.€U Divident.€U

С регистрация на марка №133543 Община Казанлък получи патент за уникалния Празник на розата. По инициатива на Кмета Галина Стоянова заявяването за патент е с дата 5 август 2014 година. Датата на регистрация е 19 април тази година.

Кметът  Галина Стоянова положи дългогодишни усилия да защити репутацията на красивата традиция в Долината на розите и на тракийските царе, с която местните жители тачат обичаите към красивото цвете и природата дълги години. Патентът затвърждава правото на Община Казанлък да организира празничните събития, посветени на обичта към Роза Дамасцена и местния поминък. Празникът на розата пресъздават дългогодишни традиции в региона и принадлежат на институциите на местната власт. Пръвият Празник на розата в Казанлък е проведен преди повече от век през далечната 1903 година, организиран от местните жители. Той е посветен на красотата на цветето, на младостта и милосърдието. През годините хубавата традиция бързо се развива.

Във връзка с организацията на тазгодишния Празник на розата, Община Казанлък ще даде възможност на повече зрители да станат съпричастни с емоциите по време на конкурс-спектакъла за избор на 53-та Царица Роза 2021! Представлението „Балът на розата“ ще се проведе днес от 19,00 часа в залите на Исторически музей „Искра“ и Художествена галерия – Казанлък.

Предвид ограниченията за публика в закрити пространства, на живо можете да гледате избора на Царица Роза 2021 в сайта на Община Казанлък, във Фейсбук профила ни: Община Казанлък и Фейсбук страницата ни: Долина на рози и траки, на сайта на ТВ“Стара Загора“, телевизионенния им ефир и техния Фейсбук профил: https://www.facebook.com/tvstz/.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество