Новини от област Стара Загора и България

ВиК започва ремонти в центъра и два квартала на Стара Загора

ВиК започва ремонти в центъра и два квартала на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

ВиК започва ремонт и реконструкция на водопроводната мрежа в Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан, както и на довеждащи водопроводи към четирите агломерации.
Строителните дейности ще стартират до началото на лятото, съобщават от ръководството на дружеството.

В обектите за Стара Загора са предвидени за реконструкция водопроводите и канализационните колектори, попадащи в зоните:
- северно от бул. "Цар Симеон Велики" до ул. "Августа Траяна" между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Д-р Тодор Стоянович"
- кв. "Три чучура - юг", "Три чучура – център" и кв. "Казански".
- южно от бул. "Цар Симеон Велики" ще бъдат подменени главните канализационни колектори. „Ще работим в границите на т. нар. архитектурен резерват на стария град. Точно там загубите на вода са значителни", казва Пеньо Пейков, главен инженер на ВиК – Стара Загора. Ремонтните работи ще решат проблемите на водопроводната мрежа в тези квартали.

В Казанлък акцентът ще бъде върху довеждащия водопровод от водоизточниците Габарево и Търничене, както и част от останалите несменени водопроводи в града.
Ремонтните работи В Чирпан ще бъдат съсредоточени върху довеждащия водопровод и част от вътрешната мрежа на града.

Строителните и ремонтни дейности станаха възможни благодарение на средства, отпуснати  по ОП „Околна среда“. В Чирпан и Раднево инвестициите ще бъдат по 5 млн.лева, в Стара Загора – над 37 млн.лева, а в Казанлък – 30 млн.лева. На следващ етап на ОП "Околна среда" ще стартира работата и в по-малките общини от областта - от 2 до 10 000 жители.

Старозагорското дружество ще продължи и занапред съвместната си работа с общините при реализиране на инфраструктурни проекти. ВиК дружествата в страната заедно с общините членуват във водни асоциации. Целта е в партньорски отношения през следващите години да се решават проблемите на жителите на общините.

Коментари към новината

Още новини от Общество