Новини от област Стара Загора и България

Промените в Изборния кодекс излизат днес в извънреден брой на Държавен вестник

1163 01/05/2021 07:00 Политика Избори 2021
Промените в Изборния кодекс излизат днес в извънреден брой на Държавен вестник
Divident.€U Divident.€U

Днес излезе извънредния брой на Държавен вестник, в който са обнародвани промените в Изборния кодекс, гласувани от 45-ото Народно събрание на 29 април. Вчера президентът Румен Радев издаде за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс в Държавен вестник с дата 1 май.

Ето кои са по-важните промени в Изборния кодекс.
Депутатите решиха до следващите редовни парламентарни избори пропорционалната система на гласуване да отпадне.

Според новите изборни правила вече ще се гласува изцяло машинно във всички избирателни секции с над 300 избиратели. В секциите с под 300 избиратели ще може да гласува и с хартиена бюлетина. С хартиена бюлетина ще се гласува и когато се използва подвижна избирателна кутия в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.
Машинен вот ще бъде вота и в чужбина, като остава условието за разкриване на секция да се съберат най-малко 300 заявления или на последните избори в нея да са гласували над 300 избиратели. Отпада ограничението за създаване на до 35 избирателни секции в страните извън Европейския съюз. Отпада и вариантът за гласуване по пощата в чужбина. Няма да има и избирателен район „Чужбина“.

Промените предвиждат също броят на членовете на ЦИК да бъде редуциран от 20 на 15 души. Комисията ще се назначава с указ на президента след публични консултации и процедура, определени от държавния глава, по предложение на парламентарно представените партии и коалиции.

Друга промяна въвежда видеонаблюдение при отчитането на гласовете и попълването на протоколите.

Отпада обаче вариантът за гласуване по пощата в чужбина. Няма да има и избирателен район "Чужбина", тъй като не беше приета методиката, по която ще става самото райониране.

Ето позицията на някои от представителите на политически сили в 27-ми Многомандатен старозагорски избирателен район:

Александър Сиди, ВМРО: Президентът избърза с обнародването на изборните промени

Тихомир Тенев, депутат от ИТН: Промените в Изборния кодекс ще внесат прозрачност

 

Коментари към новината

Още новини от Политика