Новини от област Стара Загора и България

Кметът на Стара Загора се срещна с посланика на Русия у нас

Кметът на Стара Загора се срещна с посланика на Русия у нас
Divident.€U Divident.€U

По покана на кмета Живко Тодоров на двудневно посещение в Стара Загора беше Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България.

„За нас Вашата визита е много важна. Ние имаме много добри отношения с Русия и искаме да задълбочим сътрудничеството си в сферите на културата, културния обмен и образованието“, каза в приветствието си градоначалникът.

Той припомни, че Стара Загора и руският град Самара са побратимени градове и са осъществявали общи инициативи. Г-жа Елеонора Митрофанова изказа своята благодарност за поканата и заяви, че това е първото ѝ посещение в Стара Загора, по време на което е останала очарована от хилядолетната история на града. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за партньорство, както и актуални въпроси.

Кметът подари на Нейно превъзходителство каменен релеф „Лъвица с лъвче“, символ на Стара Загора и отправи покана за ново гостуване в града.

По време на визитата посланикът посети още Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където поднесе цветя и отдаде почит към всички загинали по време на Руско-турската война. Тя с интерес разгледа богатата експозиция в Регионалния исторически музей - Стара Загора, където изрази възхищението си към богатата и ценна музейна експозиция и се докосна до копието на Самарското знаме, което се съхранява в музея.

Г-жа Митрофанова се срещна и с Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и гостува в СУ „Максим Горки“, Тракийски университет и в Руския център в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.

В Тракийския университет делегацията беше посрещната от ректорското ръководство, което представи университета, неговите широки възможности в различните сфери и сключените договори с руски висши училища, с които си сътрудничи.

Н. Пр. г-жа Елеонора Митрфонова сподели, че има достатъчно мостове пътят за сътрудничество във висшето образование между двете държави да бъде още по-отворен. В знак на гостоприемство ректорът доц. д-р Добри Ярков подари на Нейно превъзходителство красив букет цветя и картина с характерните за България възрожденски къщи, а той от нейна страна получи бутилка от традиционното за Русия питие – водка.

Коментари към новината

Още новини от Общество