Новини от област Стара Загора и България

Надя Синигерска, ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток3": Инвестирахме над 400 000 лева в борбата срещу COVID-19

1871 22/03/2021 12:10 Общество България
Надя Синигерска
Надя Синигерска, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток3: Инвестирахме над 400 000 лева в борбата срещу COVID-19
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Визитка: Надя Синигерска-Бохорова е мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Разговаряме с нея за това как се промени Програмата на компанията за подпомагане на социалните общности през последната година в ситуацията с ковид кризата у нас и по света.

- Госпожо Синигерска, кои са основните цели, залегнали в програмата на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ в програмата за корпоративна социална отговорност през 2021 година?
- Както обикновено, съсредоточени сме върху стратегическите за нас области на подпомагане на тези, които най-много се нуждаят от помощ - деца и младежи, възрастни, хора в неравностойно положение.
Ще продължаваме да работим с община Гълъбово по различни проекти - от подобряване на социалната инфраструктура до подпомагане на здравните заведения в ковид кризата. Съвсем наскоро приключихме три големи проекта за подпомагане на МБАЛ Гълъбово, и правим всичко възможно да продължаваме да отговаряме на спешните нужди на медиците и пациентите. Акцентът и тази година, разбира се е върху справянето с пандемията и многообразните негативни последствия от нея, но няма да забравяме дългогодишната си устойчива дейност и в други области – култура, спорт, образование. Всички те продължават да се нуждаят от подкрепа за адаптиране към промените и положително развитие.

- Наложи ли се промяна на размера на средствата, които отделяте за корпоративна и социална отговорност заради пандемичната ситуация?
- Бизнесът по света получи сериозен удар от тази пандемия и се наложи да се справя с много нови предизвикателства. В нашата компания направихме множество допълнителни разходи, за да продължим да произвеждаме електроенергия за страната – сигурно, стабилно, ефективно, въпреки извънредните условия. Успоредно с това, по никакъв начин не сме ограничили средствата, с които да подпомогнем общността. Само за миналата година сме инвестирали над 400 000 лева в борбата с COVID-19, на национално и местно ниво. Няма да редуцираме програмата си за социална отговорност и тази година, напротив - ще продължим да помагаме, защото обществото има нужда от своя „корпоративен гражданин“ в тежкия момент.

Още в началото на 2020г. преди официалното обявяване на пандемията, централата на „КонтурГлобал“ предвиди, че институциите и общностите ни ще имат нужда от ангажираната подкрепа на бизнеса, за да могат да реагират адекватно и успешно на кризата. Взето бе решение всички бюджети, предвидени за социални проекти, на всички континенти, където оперира „Контургобал“ ще бъдат съсредоточени върху това да се подпомогне местната общност и правителства в борбата им с COVID-19.
Затова в България „КонтурГлобал Марица Изток 3“ беше сред първите, които отреагираха незабавно – още в края на март се включихме с дарение от 100 000 лв. във фонд „Обединени срещу COVID-19“. Това безпрецедентно обединение на бизнес, институции и гражданско общество за по-малко от месец успя да събере над 1 млн. лева, разпределени веднага за подпомагане на болници, медицински центрове, граждански и образователни институции в над 15 общини.

- Кои са основните Ви ангажименти в борбата с ковид тук, в региона?
- Най-сериозните ни усилия бяха, и са, за подпомогане на болницата в гр.Гълъбово. Тя е единствената работеща болница с отделение за ковид в целия комплекс „Марица изток“. Построена през 60-те години на миналия век, през нея минават над 3000 пациенти годишно. Включихме се с доставки на медицинско оборудване - точно такова, каквото поискаха специалистите в болницата и успяхме да го доставим навреме. Освен медицинско оборудване, доставихме и стотици тестове, лични предпазни средства и дезинфектанти. Ремонтирахме остарялата система за подаване на кислород към пациентите – това е от огромно значение за успешното лечение на този вирус. На кислородна терапия са над 80% от настанените в отделението. Инвестициите ни в здравето и сигурността, в персонала на гълъбовската болница през изминалата година достигнаха 245 000 лева.

Друг един от важните проекти за изминалата година беше помощта, която оказахме на Кризисния център„Самарянска къща“, помагащ на жени, пострадали от насилие. Тежкият удар, който поеха всички социални системи при избухването на пандемията, се фокусира, разбира се, върху здравеопазването. Но ефекта на икономическите и обществени сътресения не подмина и други социални структури.
Всички данни на НПО показаха, че само за първите 3-4 месеца от пандемията, броят на хората, потърсили защита от насилие и настанени в кризисните центрове в страната се е увеличил 3 пъти. Кризисният център в Стара Загора е най-големият в България. Ние отдавна работим със сдружение „Самаряни“. Успяхме да помогнем, като обособихме отделни жилищни помещения за пристигащи клиенти под карантина, както и за персонала, който целодневно обслужва Центъра, закупихме и ново оборудване, което да гарантира удобството и санитарните стандарти на настанените там.

- Как върви изпълнението на договора с община Гълъбово, насочен към реализиране на инфраструктурни и социални проекти?
- Този договор на практика е едно рамково споразумение , с което целим подобряване благосъстоянието на населението в региона, включително чрез развитието и поддържането на комуналната инфраструктира в селищата от Общината. То датира от 2012 година, като досега сме реализирали и предали на община Гълъбово над 20 инфраструктурни и други проекта на обща стойност над 4,5 млн. лева.
Тази година заради неяснотата с пандемичната ситуация вероятно отново ще здравеопазването ще бъде във фокуса на вниманието ни. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с община Гълъбово, така че заедно да набележим приоритетните сфери за работа и през новия период.

- Кои са тези ваши дългогодишни проекти, които доказаха ефекта си през годините?
- Удовлетворени сме от това, което правим и надграждаме в община Гълъбово. Изцяло ремонтирахме спортна зала „Енергетик“. Сега тя е не само дом за местните спортни клубове, а и приема национални и международни състезания. След цялостното й обновяване залата има различни превъплъщения - там реализираме например вече 5 години едно от любимите си събития - спортните игри за хора с увреждания.

Може би най-устойчивият ни във времето проект, който се надяваме от следващата година отново да можем да поддържаме, е свързан с идеята млад американски учител по английски да преподава на учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в гр.Гълъбово. Това се случва с помощта на Комисията „Фулбрайт“. Поемайки цялостната му издръжка успяваме да доведем висококвалифициран преподавател по чужд език в едно професионално училище, извън областен център. Надяваме се отличните резултати, които до момента има тази програма, да бъдат надградени.

Поддържаме непрекъсната връзка и с община Стара Загора по отношение на Джаз Форума, който с гордост подкрепяме от години. Ще се радваме, ако успеем и тази година да съдействаме за провеждането му. Както знаете, през миналата година нямахме възможност да му се насладим заради пандемичната ситуация.

- Кои ще бъдат основните акценти в работата Ви до края на годината?
- Най-важното и тази година е да отговорим на нуждите на общността. Обстановката е нестабилна и тези нужди се променят – в готовност сме да реагираме. Ще продължим да работим с община Гълъбово, за да очертаем необходимите инфраструктурни и други проекти, както и с всички  наши дългогодишни и нови партньори.

Коментари към новината

Още новини от Общество