БСП е против плановете Летище Стара Загора да стане на индустриална зона

БСП е против плановете Летище Стара Загора да стане на индустриална зона
Divident.€U Автор: Divident.€U

Общинската организация на БСП в Стара Загора днес излезе с открита позиция срещу плановете на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и на Министерство на икономиката площта от 2320 дка на Летище Стара Загора да бъде присъединена към новостроящата се Индустриална зона „Загоре“.

Ще припомним, че постъпки в тази посока бяха направени от Община Стара Загора в началото на март тази година. Тогава кметът на Стара Загора Живко Тодоров и областният управител Гергана Микова водиха преговори в Министерство на икономиката и Държавната консолидационна компания, част от която е Летище Стара Загора, то да бъде прехвърлено на общината и площите му да бъдат добавени към втория етап от изграждането на ИЗ „Загоре“.

Летище Стара Загора по време на БАТА АгроСпоред БСП в хода на местните избори обещанията от страна на управляващите това да се случи са подновени.  „Това на практика означава ликвидиране на възможността Летище Стара Загора някога да заработи отново като летище. Унищожаването му може да се квалифицира като престъпно деяние и разрушаване на потенциала на Стара Загора за бъдещи инвестиции и икономическо развитие“, са казва в позицията на БСП. И още:

„Летище Стара Загора, заедно с АМ „Тракия“ и ЖП инфраструктурата, са своеобразен портал на останалия свят към Стара Загора. Във връзка с големите потоци от товари, идващи от изток, Европа се нуждае от поне пет нови карго летища, които да бъдат построени в източната ѝ част. България има всички шансове едно от тях да бъде на нейна територия, а Стара Загора е сред най-подходящите градове в страната заради географското си положение и транспортни комуникации. Убедени сме, че бъдещето икономическо развитие на Стара Загора е свързано със съществуването на модерно карго летище, което, освен с работните места, ще бъде и мощен стимул за инвестиции и икономически напредък на целия регион и България. Затова е важно да го запазим“.

От БСП заявяват, че са обезпокоени от „липсата на точна информация за намеренията на управляващите спрямо този стратегически важен за общината и региона обект“. В позицията си социалистите пишат още: „...в програмата си за управление за мандат 2015–2019 г. кметът Живко Тодоров обеща „Бъдеще за Летище Стара Загора”, а по различни поводи е заявявал, че е един от най-големите привърженици на идеята то да се превърне в международен карго център. Миналата година министърът на икономиката г-н Емил Караниколов съобщи, че се подготвя проект за логистичен хъб между Европа и Азия, съчетан с използване на пистата на Летище Стара Загора“.

Още по темата: Летище Стара Загора спира продажбата на самолетни билети от днес

Независимо от поредицата изявления, този обявяван нееднократно като приоритет за ГЕРБ проект, остана само гръмки думи и голи обещания към старозагорци, се казва в текста на писмото:

„Позицията на БСП в Стара Загора е последователна и ясна – ние сме за запазване на летището като такова, независимо под чие управление ще бъде.

Обявяваме се и за развитие на Индустриалната зона. Но от години сигнализираме, че общината закъсня, пропилявайки време в три мандата, Стара Загора да има изградена индустриална зона, в която да работят предприятия на крупни индустриални инвеститори. Категорично настояваме замисленото разширяване на Индустриална зона „Загоре“ да се случи в най-кратки срокове, но това да не става за сметка на Летище Стара Загора. Летището трябва непременно да бъде запазено като такова дори и в близко бъдеще да не е възможно възстановяване на летищната му дейност. Тази позиция се споделя и от бизнеса, и от специалисти и експерти, и най-вече от гражданите на Стара Загора. Всякакви други решения, водещи до ликвидацията на летището, означават отказ на управляващите да мислят и действат стратегически.

Настояваме държавата в лицето на Министерството на икономиката и кметът на общината да представят информация за предприетите до момента действия по отношение на Летище Стара Загора.

Решението за бъдещето на Летище Стара Загора трябва да бъде взето с активното участие на старозагорци, включително и чрез допитване.

Настояваме да се запази възможността Летище Стара Загора да възстанови летищната си дейност като гаранция за бъдещо силно икономическо развитие на целия Старозагорски регион“, завършва позицията на Общинския съвет на БСП в Стара Загора, която е подписана и от групата общински съветници от МК „БСП лява България - за Стара Загора“.

Коментари към новината

Още новини от Политика