Летище Стара Загора спира продажбата на самолетни билети от днес

Летище Стара Загора спира продажбата на самолетни билети от днес
Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Бюрата на „Летище Стара Загора“ ЕООД в Ямбол и Стара Загора спират продажбата на самолетни билети от днес, 12 август, заради натрупани големи загуби през последните месеци. С това на практика се преустановява основната дейност на старозагорското летище, което се издържаше от продажба на самолетни билети и отдаване на площи под наем, след като през 1995 г. гражданските полети бяха преустановени, а през 2007 г. спряха и полетите на селскостопански самолети и вертолети, поради сериозни нарушения на асфалтовата настилка.

Само за последните 6 месеца двете бюра за самолетни билети в Стара Загора и Ямбол са натрупали загуби от 21 000 лева. Като най-губещо, бюрото в Хасково е било закрито още през март тази година. Допреди десетина години трите бюра са правили месечен оборот от 18 000 лева, а годишната печалба на дружеството е достигала 50 000 лв. През 2018 г. обаче месечният оборот пада под 5000 лева.

Помещението на бюрото в Стара Загора на ъгъла на бул. "Методий Кусев" и ул. "Гурко" е под наем и ще бъде освободено, а бюрото в центъра на Ямбол вероятно ще продължи да работи, но вече като частна агенция.

Основната причина за финансовия срив на дружеството, стопанисващо старозагорското летище, е конкуренцията на частните бюра за продажба на самолетни билети и все по-популярните онлайн платформи за резервация на полети. Намаляват и наемателите на площи в района на летището, след като изложението за селскостопанска техника БАТА Агро редуцира изданията си от две на едно годишно.

Заради негативната тенденция решението на Държавната консолидационна компания, част от структурата на която е „Летище Стара Загора“ ЕООД, е решила да прекрати съществуването на дружеството. То ще бъде закрито до 2-3 месеца. В този срок старозагорското летище трябва да изчисти отношенията си с клиентите, които вече са закупили билети от бюрата му за бъдещи полети.

След закриването на „Летище Стара Загора“ ЕООД летателната писта и съоръженията към нея ще минат на директно управление от Държавната консолидационна компания, която е на подчинение на Министерство на икономиката.

Каква ще бъде съдбата на летището и неговите 2320 декара площи, не е съвсем ясно. Преди време кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви плановете си да поиска дългата 2,5 км писта да бъде прехвърлена на община Стара Загора и да бъде превърната в нова икономическа зона.

Възможно е обаче летището да бъде отдадено на концесия, ако се появи инвеститор, който да пожелае да го възстанови като карго хъб, каквито планове има отпреди повече от 10 години българското Министерство на икономиката.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес