Новини от област Стара Загора и България

Започва масова проверка за опасни кабели в Стара Загора след публикация на Divident.€U

Започва масова проверка за опасни кабели в Стара Загора след публикация на Divident.€U
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Сигналът на "Дивидент" за необезопасени кабели на паркинга зад ДКЦ-1 предизвика проверка от страна на Община Стара Загора, която установи незаконно изграждане на бариерно съоръжение. В очакване на монтажа на бариерата няколко дни там стърчаха необезапасени захранващи кабели.

Припомняме, че преди 2 дни притеснени граждани сигнализираха на редакционния телефон на Divident.EU за необезопасени кабели в центъра на Стара Загора. По сигнал на медията ни, община Стара Загора направи проверка и установи, че кабелите са поставени от живеещи в квартала, които са се опитали да сложат бариера на паркинга и по този начин да ограничат паркирането на коли на това място.

Кабелите се намират точно зад ДКЦ-1 – бившата Детска поликлиника и от там минават много хора. „Подобни своеволия и неспазване на реда водят до нежелани инциденти“, коментира за "Дивидент" зам.-кметът на община Стара Загора инж. Янчо Калоянов. Той допълни, че проверката на общината ще продължи, за да се види кой стои в основата на това своеволие. Всеки трябва да отговаря за действията си, категоричен е Калоянов.

След този случай със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров са назначени работни групи, които да извършват проверки на терен за необезопасени стълбове на електропреносната мрежа, стълбове на уличното осветление, стълбове от електрическата система на градския транспорт, електрически табла, светофарни уредби, електронни информационни табла на спирки на градския транспорт. Целта е да бъде елиминиран рискът от възникване на инциденти, свързани с електрическата система от градската инфраструктура.

Проверките ще бъдат извършвани от екипи, в които са включени експерти от отделите „Устройство на територията“, „Инспекторат“ и „Инвеститорски контрол“ към Община Стара Загора, както и представители на фирма „Ел контрол“.

От главните специалисти на всички административни бюра ще бъдат направени инспекции и на всички временни преместваеми обекти и съоръжения, както и рекламно-информационни елементи, свързани към електропреносната мрежа.

Проверки ще бъдат извършвани във всички населени места в община Стара Загора. Срокът за приключване на дейностите по контрол е 22 март.

Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Коментари към новината

Още новини от Общество