Новини от област Стара Загора и България

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" ремонтира двора на Дома за възрастни хора в Гълъбово

921 26/02/2021 10:36 Общество България
ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 ремонтира двора на Дома за възрастни хора в Гълъбово
Divident.€U Divident.€U


Проектът дава възможност на настанените в институцията за по-пълноценен отдих и разходка на открито

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ремонтира двора на Дома за възрастни хора в гр. Гълъбово. Безвъзмездната помощ е на стойност 152 000 лева и е част от споразумението за социално сътрудничество между електроцентралата и общината.

Ремонтът обхваща площ от над 2500 кв. м., на която е оформена озеленена, сенчеста зона за спокойни разходки на открито. В двора са поставени нова бетонна настилка, беседки и пейки за отдих. Обособени са зони със специализирани уреди за раздвижване, както и зони по интереси - с каменни маси за шах и табла и билкова градина. Те ще помогнат на 40-те самотни възрастни хора, които живеят постоянно в дома, да се чувстват по-добре и да имат по-пълноценна почивка.

„ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и Община Гълъбово са дългосрочни партньори в каузите за подпомагане на уязвими социални групи. През годините сме работили в тясно сътрудничество в стремежа си да сме полезни на хората, които се нуждаят от грижа. Нашите по-възрастни съседи са важна част от общността, на която искаме да протегнем ръка с почитта и вниманието, което дължим на живота и труда им. Вярваме, че ремонтираната инфраструктура дава възможност за едно по-пълноценно и щастливо време, което обитателите на Дома да прекарват заедно“, сподели Надя Синигерска – Бохорова, Мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Домът за възрастни хора в Гълъбово отваря врати преди 14 години в сградата на бивша детска градина и оттогава приютява 40 възрастни хора останали без близки, които да се погрижат за техния комфорт и сигурност. Външните площи на институцията, които вече са осъвременени и облагородени, ще дадат възможност на пребиваващите за повече разходки и упражнения на открито.

“Домът за стари хора е дом за нашите родители. От голяма важност е да се грижим за възрастните хора - с приоритет поддържаме пенсионерските клубове, а ето, че успяхме да обновим и ремонтираме и Дома за стари хора. Изключително съм благодарен на „КонтурГлобал Марица изток 3”, с чиято помощ успяваме да подобрим социалната среда в Гълъбово и да предложим на населението съвременни условия за спорт и отдих. Както не веднъж съм казвал - да остарееш е подарък, тъй като не всеки има тази привилегия и също така човек заслужава когато остарее, да остарее достойно!” каза Николай Тонев, кмет на Община Гълъбово.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ се нарежда сред големите работодатели и най-щедрите дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е базирана топлоелектрическата й централа. През последните години компанията инвестира над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. Основната част от средствата са предназначени за местните общности.

За централата КонтурГлобал Марица Изток 3 притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

 

Коментари към новината

Още новини от Общество