Новини от област Стара Загора и България

Общинските съветници на Стара Загора приеха Бюджет 2021

Общинските съветници на Стара Загора приеха Бюджет 2021
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С 39 гласа за и 11 гласа против, общинските съветници на Стара Загора приеха проекта за бюджет на общината за 2021 година. Той се състои от 180 млн.628 хил.лв. В този размер от държавно делегирани дейности са 54, 45%, а от местни приходи 45,55%, каза на сесията на Общинския съвет председателят на комисията по бюджет и финанси Николай Николов.
Бюджет 2021 не подкрепиха общинските съветниците от БСП за България, Демократична България и ПП Възраждане.

„В условията на пандемия сме поставени пред голямото предизвикателство да запазим устойчивото развитие на града. Въпреки трудните условия, през 2020 година община Стара Загора се справи добре с 95% събираемост на приходите. Бюджежет 2021 е балансиран, като разходите са спрямо приходите. Финансовата политика е с нисък дълг и стабилна ликвидност“, добави Николов. Той подчерта, че бюджета на община Стара Загора за 2021 година е насочен към широк кръг от граждани, като приоритет отново е образованието - 39% от бюджета. В сектор образование са предвидени 15% увеличение на заплатите на педагогическия персонал и 10% на останалия персонал от учебните заведения, както и довършване на няколко инфраструктурни проекта. Бюджетът е насочен и към добра социална политика, с поглед към нуждаещите се. Стартира нова програма до края на годината – асистентска подкрепа за хора с увреждания. В инвестиционната програма на бюджета има няколко знакови проекта – новата визия на Руския пазар, реконструкцията на летния театър, основен ремонт на Драматичния театър, улици, междублокови пространства. Европейските средства заемат основен дял в бюджета на общината. Бюджет 2021 година запазва темповете на развитие в условията на пандемия.

„Притеснява ни, че се обръща внимание предимно разходната част на бюджета, а приходната остава на заден план.“, подчертаха общинските съветници от „ Демократична България“ . Проф. Иван Върляков от „БСП за България“ напомни, че общинските съветници от групата му са внесли поне 11-12 предложения, но нито едно не е било прието.
Според Диян Димитров, председател на групата на общинските съветници от ГЕРБ това е бюджет на реалните възможности. “Ако всичко това, което е фиксирано в бюджет 2021 бъде реализирано в края на годината, аз съм убеден че гражданите няма да усетят в края на годината, че 2021 г. минава под знака на ковид. В бюджета е заложена нова детска градина , нови ясли, изграждане на училище за талантливи деца.“, каза пред колегите си Димитров.

Коментари към новината

Още новини от Общество