15 процента от свинете в България са засегнати от чумата и ще бъдат унищожени

15 процента от свинете в България са засегнати от чумата и ще бъдат унищожени
Divident.€U Автор: Divident.€U

15% от свинете в България са засегнати от чумната епидемия до този момент и подлежат на унищожаване.

Брифинг на министър Танева в Тракийския университетБроят на заразените или контактни прасета в 3-километровата зона около свинекомплексите е 126 000. От тях 535 са в лични стопанства от типа „заден двор“, а останалите са в стопанства за промишлено производство.

Общо 30 са огнищата на заразата до този момент. 6 от тях са в свинекомплекси. Това каза днес в Стара Загора министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева, която обсъди заедно с експерти по ветеринарна медицина и епидемиология от Тракийския университет приемането на Национална стратегия за борба с разпространението на африканската чума по свинете.

Стратегията беше представена от декана на Ветеринарно-медицинския факултет проф. д-р Михни Люцканов. Документът стъпва върху няколко основни точки – идентификация и регистрация на животните от т.нар. „заден двор“, обучение на стопаните им на елементарни мерки за биосигурност, които в момента се разработват от експерти на Българската агенция по безопасност на храните.

Стратегията предвижда още да бъдат проверени и оценени всички системи за биосигурност в интензивните свиневъдни комплекси.

Друга мярка е да се затегне контрола върху популацията на дивата свиня у нас като един от важните „резервоари“ на епидемията. За това също е разработен план с конкретни действия съвместно с ловните организации, увери министър Танева.

"Хората трябва да разберат, че африканската чума по свинете е заболяване без аналог. Страната е преживяла много други епидемиологични кризи, но мащабите на това заболяване са невиждани досега и ние нямаме друг избор, освен да се справим с него", подчерта министър Танева.

Коментари към новината

Още новини от Агро