Новини от област Стара Загора и България

Програмата "Образована раждаемост" ще продължи в Стара Загора и през 2021 година

Програмата Образована раждаемост ще продължи в Стара Загора и през 2021 година
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С 48 гласа „за“ и един „против“ общинските съветници на Стара Загора подкрепиха предложението за определяне на размер на финансова подкрепа за новородено или осиновено дете на територията на общината по утвърдения преди половин година Правилник, който беше приет по инициативата "Образована раждаемост" на съветниците от ВМРО Антон Андонов и Никола Чакалов.

Така според гласуваното днес решение финансовата подкрепа за новородено и осиновено дете в Старозагорско ще продължи и през 2021 година при същите условия. На родителите/осиновителите със завършено средно образование, се предоставя финансова подкрепа за родените от тях деца в следния размер:

за първо дете – 400 лева

за второ дете – 450 лева

за трето дете – 500 лева

На родителите/осиновителите, поне единият от които е със завършено висше образование, се предоставя финансова подкрепа за родените от тях деца в размер:

за първо дете – 500 лева

за второ дете – 550 лева

за трето дете – 600 лева

„Лично за мен демографската криза е национална кауза, защото това дали след десетилетия ще има българи на нашата територия трябва да бъде е най-важната ни цел“, посочи в изказването си Никола Чакалов. Той подчерта, че само за изминалите 6 месеца от приемането на Правилника в община Стара Загора са били подкрепени 284 семейства с общо 142 100 лева.

„Тъй като едно от условията е кандидатите да са изрядни по отношение на плащането на местните данъци и такси, по този начин част правилникът е стимулирал онези от тях, които по една или друга причина са ги забавили във времето. Така програмата подпомага събираемостта на местните вземания“, допълни колегата му от ВМРО Антон Андонов.

„Въодушевен съм, че успяхме заедно да легитимираме този нормативен акт, с който показваме съпричаствост и солидарност към всяко семейство с новородено или осиновено дете“, дпълни Никола Чакалов.

На въпрос от залата с колко се е повишила раждаемостта за тези 6 месеца, Никола Чакалов отговори, че според уроците по биология една бременност продължава около 9 месеца и не е възможно на този етап да се дадат подобни данни.

„Благодаря на всички, които подкрепиха този проект, защото посоката на мислене на всеки един от общинските съветници на Стара Загора е подобряване на средата за отглеждане на деца в Стара Загора“, каза общинският съветник от ГЕРБ Николай Диков. И припомни, че правилникът за подкрепа е съобразен с финансовите възможности на общината. „Ако имаме възможност, бихме направили и детските градини безплатни, стига бюджетът да го позволява“, подчерта той.

„Няма как за период от 6 месеца да вдигнем раждаемостта на територията на Стара Загора. Борбата с демографската криза трябва да бъде национален приоритет, а това, което ние правим с тази програма, е помощ към младите семейства, които заедно с пенсионерите са най-уязвими в пандемичната криза“, посочи общинският съветник от БСП Галина Господинова.

Коментари към новината

Още новини от Общество