Новини от област Стара Загора и България

Казанлъчани се поклониха пред паметта на Апостола на Свободата

251 18/02/2021 14:27 Общество България
Казанлъчани се поклониха пред паметта на Апостола на Свободата
Divident.€U Divident.€U

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова поднесе цветя пред паметната плоча на Васил Левски на бул. „23 Пехотен шипченски полк“ в Казанлък заедно с десетки жители на града. Барелефът е издигнат на сградата, където е бил ханът на баба Гана в Новенската махала. Предполага се, че това е мястото, където Апостолът на Свободата е отсядал при гостуванията си в Казанлък, а през 1871 г. на това място основава Казанлъшкия революционен комитет.

Поклонението пред паметта на Апостола и отбелязването на 148 години от неговата гибел премина по неговите стъпки в Казанлък. В катедралния храм „Света Троица”, където той се разкрива пред духовниците като Йеродякон Игнатий и участва във вечерно богослужение, бе отслужена заупокойна молитва за душата на националния ни герой. Много от иконите в старата църква са дело на възрожденския зограф Петьо Ганин, син на легендарната баба Гана.

Представители на ръководството на Общински съвет и служители на общината поднесоха цветя на признателност пред бюст-паметника на Васил Левски в едноименното парково пространство в ж.к. "Васил Левски".

Коментари към новината

Още новини от Общество