Новини от област Стара Загора и България

Най-младият общински съветник Никола Чакалов: Политиката се нуждае от млади хора

Никола Чакалов
Най-младият общински съветник Никола Чакалов: Политиката се нуждае от млади хора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Преди близо година в новоизбрания Общински съвет на Стара Загора влезе и един 18-годишен младеж, тогава още ученик в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“. Никола Чакалов от старозагорската организация на ВМРО – БНД стана най-младия общински съветник и то печелейки мястото си с преференциален вот.
Днес Никола е студент и казва, че най-важната му цел е да стане добър специалист, а не да гради политическа кариера, въпреки че работата му в Общинския съвет и в организацията на движението му дават големи възможности за развитие и надграждане на натрупания опит.
Никола Чакалов е убеден, че винаги ще остане патриот в сърцето си, защото е получил патриотичното си възпитание от своята учителка по история от основното училище – Мария Стефопулу.

 - Господин Чакалов, мина почти една година, откакто сте един от старейшините в Общинския съвет на Стара Загора. Оказа ли се интересна за млад човек като Вас тази работа?
- Още когато бях кандидат за общински съветник, аз знаех с какво се захващам, ако бъда избран. Мисля, че се интегрирах добре и с колегата Антон Андонов работим успешно.

- Дневният ред на сесиите често е твърде обемен. Успявате ли да се запознаете с всички детайли по внесените предложения?
- Съветниците получават материалите 4-5 дни преди заседанието на комисиите. Намирам време да изчета всички точки, като преди комисиите обръщам особено внимание на ресорните точки от дневния ред. Изчитам всичко доста подробно, защото всяко едно решение на Общинския съвет е важен нормативен акт и човек трябва да се задълбочи в текста. Заместник –председател съм на Комисията по спорт и младежки дейности. Участвам също в Комисията по култура, туризъм и вероизповедание. Отскоро съм член и на Комисията по образование, наука и защита правата на децата. В тази комисия, като бивш ученик и сега като студент, мисля че ще бъда много полезен. Доволен съм от колегите си във всички комисии, работим добре заедно. Едно от полезните неща, които успяхме да реализираме чрез Комисията по спорт и младежки дейности, беше построяването на стрийт фитнес площадка в кв. „Казански“, финансирана от ВМРО.

- Завършихте старозагорската Търговска гимназия миналата година. Продължавате ли образованието си?
- След като завърших Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“, постъпих в Нов български университет, специалност право. Сега съм първи курс. Обучението ми върви добре. Според мен, човек трябва да притежава експертност. Българският народ се нагледа на „всичколози“ през последните години, трябват ни експерти. Затова ще акцентирам върху юридическото си образование.

- Кои бяха най-трудните казуси, с които се сблъскахте в работата си като общински съветник през тази една година?
- Едно от най-важните решения за мен беше свързано с предложението на ВМРО за приемане на Правилник за условията и реда за предоставяне на финансова подкрепа на новородено или осиновено дете – за стимулиране на така наречената от нас „образована раждаемост“. Винаги сме искали да се вземат мерки в община Стара Загора в тази посока, защото решаването на проблема с демографската криза е национална кауза. Направихме аргументирано предложение и се радвам, че то беше прието в целия си вид с 26 гласа. Свързано е с оказване на финансова подкрепа за млади, образовани семейства, които при раждане или осиновяване на дете да получат определени средства. Средствата не са големи, но по този начин община Стара Загора показва солидарност към бъдещите поколения. Това за нас е не само важно като административно решение, то е и патриотичен акт. Освен образователния ценз, за получаването и размера на помощта е нужно още кандидатите да са живели определено време в общината и да са погасили финансовите си задължения като местни данъци и такси към общината. По този начин успяхме не само да подкрепим младите семейства, но и да увеличим събираемостта на местните данъци.

- Изкушаваш ли се от политическа кариера?
- В този момент нямам такива амбиции. Ние, българските патриоти сме малко насила в политиката. По принцип всеки един политик трябва да бъде патриот и да действа като такъв. Виждаме обаче, че това често не е така. Затова и сме в политиката – за да има патриоти в нея. За мен най-важното е да давам максималното от себе си и да бъда полезен.

- Къде е границата между патриотизъм и патриотарство?
- Може би границата е в образованието и книгите, които стоят зад гърба на хората. Всъщност, патриотари има много, но малцина са истинските патриоти.

- Имат ли място младите хора в управлението на страната?
-Още в предизборната кампания казах, че политическия елит в страната има нужда от промяна. ВМРО показва голяма приемственост с моя избор и на практика доказа, че младите хора имат място в управлението. ВМРО има една от най-силните младежки организации, радваме се на приемственост. Със сигурност младите хора имат място в политиката, а и тя има нужда от тях. Отскоро съм председател на Националния младежки комитет на ВМРО. Мога да кажа, че имаме една от най-активните и многобройни организации.

- Голяма част от твоите връстници заминават да учат в чужбина и в повечето случаи остават там. Какво ще кажеш на тези млади хора?
- Преди бях много краен и смятах, че хората, които отиват да учат в чужбина са родоотстъпници. С годините обаче гледам на тези процеси по-обективно. Разбирам тези мои връстници, но апелирам и призовавам всеки млад човек, който е в чужбина, след като получи нужната експертност, образование, да се завърне в страната. Моята мисия е свързана с това да повдигнем духа на младите хора и те да останат в България. Да докажем, че България има нужда от тяхната компетентност.

- Каква ще бъде кампанията на ВМРО в предстоящите парламентарни избори?
- Всеки, който следи политическите процеси, може да види че ВМРО и Обединени патриоти са сред най-активните партии - законодателно, като изяви, като парламентарна дейност. Смятам, че свършихме доста неща в изпълнителната и законодателната власт. Те трябва да бъдат развити и посочени на българските граждани. Надявам се да успеем да направим това. ВМРО защити българския интерес по темата за присъединяването на Македония в ЕС. В Македония трябва да спре пропагандата на омраза към българите и всичко българско.

Коментари към новината

Още новини от Общество