Новини от област Стара Загора и България

Ремонтират лифта до Карандила за 2 млн. лева

478 18/01/2021 22:32 Общество България
Ремонтират лифта до Карандила за 2 млн. лева
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Предстои цялостен ремонт на лифта на Карандила, като в него община Сливен ще инвестира около 2 млн.лева. Стартират процедурите за одобряване на работния проект, предстои избор на изпълнител. Тече процедура по съгласувателни режими с Агенцията по горите, тъй като лифтът минава през горска територия, казва зам.-кметът на община Сливен Стоян Марков.

Той смята, че до средата на годината община Сливен ще успее да избере изпълнител на този важен обект и строителните работи ще започнат. Срокът на изпълнение на проекта е 24 месеца. Лифтът обхваща трасе с дължина от 1895 метра, началната станция е на височина от 390 м., а горната- на близо 1000 метра.

Ще се ремонтират двигателя, лифтените станции, сградите на лифтените станции. На долна лифтена станция ще бъде изградена голяма зала за събития. Предвижда се там да работят и търговски обекти. По този начин и общинското предприятие, което се грижи за лифта ще разчита на по-големи постъпления.

Лифтът е най-бързата връзка между града и природния парк „Сините камъни“, предпочитан от туристи от цяла България. Той не е ремонтиран цялостно от откриването си преди 45 години. Правени са само текущи ремонти. Общинското ръководство обсъжда проекта с няколко граждански организации, като целта е той да бъде максимално функционален и да отговаря на съвременните изисквания. Така например, разглежда се възможността на всяка седалка или през седалка да има място за велосипед, да бъде удобен за хора с физически увреждания. През последните две години общината отчита увеличение на броя на туристите, които се качват до Карандила.
Ремонтът на този обект и на няколко други символични за Сливен обекти се извършва с финансиране по ОП „Региони в растеж“и чрез заем от Фонда на фондовете с общ размер 8 млн.лева.

Коментари към новината

Още новини от Общество