Новини от област Стара Загора и България

Езеро "Загорка" преля, отвориха изпускателните шлюзове (снимки и видео)

Divident.€U Divident.€U

Нивото на езеро "Загорка" се е вдигнало с над 30 сантиметра заради проливния дъжд, който продължава вече трети ден в района на Стара Загора. Езерните води са излезли извън коритото и са залели части от островчето в центъра, както и зелени площи около кея за водните колелета.

Основите на няколко стълба от декоративните лампи, осветяващи езерото, също са под вода. Наполовина е потънала и къщичката за патици в центъра на водоема.

Нивото на водите в езерото продължават да бъдат високи и вероятно ще останат така и през следващите 2-3 дни, ако не спре да вали, каза за "Дивидент Медиа" Александър Мечев, който отговаря за езеро "Загорка" и е част от екипа на Община Стара Загора за бърза реакция при бедствия и аварии.

Изпускателните шлюзове на езерото са отворени, но върпеки това водата минава и над преливника. Вероятно с водата надолу ще изтече и много риба, предполагат от Спортния клуб по риболов, който стопанисва тази част на езерото. Вливащата се от север в езеро "Загорка" река Бедечка вкарва в чашата му много отпадъци, дървета и клони, които не позволяват изтичането на риба да бъде спряно.

Няма опасност от скъсване на стената, защото тя е направена по много здрава технология. Засега бетонираното корито на река Бедечка от кв. "Самара" надолу поема без проблем увеличения дебит на водите, изтичащи от езерото. Няма опасност от наводняване на жилищните квартали, през които реката минава, смята Александър Мечев.

Той припочни, че преди началото на дъждовните дни езеро "Загорка" е било пълно едва на около една трета от обема си. Дори да беше напълно празно, при толкова обилен валеж, то отново щеше да прелее, посочи Мечев.

Коментари към новината

Още новини от Общество