Новини от област Стара Загора и България

Предложението за приватизация на радневската болница отпадна от декемврийската сесия

Предложението за приватизация на радневската болница отпадна от декемврийската сесия
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предложението  на сливенския инвеститор Ибрям Алиев да стане собственик на закъсалата общинска болница „Д-р  Димитър Чакмаков“ в Раднево няма да влезе в дневния ред на декемврийската сесия на Общинския съвет. Това съобщи за Divident.€U председателят на Общинския съвет в миньорския град д-р Румен Йовчев. Причината е, че отправеното от Ибрям Алиев предложение не е достатъчно конкретно и не съдържа никакви параметри, обясни д-р Йовчев.

Д-р Румен Йовчев„В няколко изречения инвеститорът е изразил намерението си да купи болницата и доболничната помощ в миньорския град. В същото време не разбираме от това писмо какви отделения би развил той в бъдеще, би ли запазил работните места на хората, какви работни места би създал. По тази причина няма развитие на този етап. Очакваме сериозно инвестиционно намерение, не няколко изречения“,  посочи председателят на старейшините в Раднево.

Миналият месец сливенският предприемач в сферата на здравеопазването Ибрям Алиев, който притежава две болници и ДКЦ-та  в Сливен и Ямбол, обяви, че иска да придобие радневската общинска болница на принципа на публично-частното партньорство или чрез приватизация.

Прочети интервюто тук: Ибрям Алиев: Предлагам публично-частно партньорство или приватизация на болницата в Раднево

„Няма как да приемем публично-частно партньорство, защото това не е законно. Единствената възможност е приватизация“, смята председателят на ОС в Раднево. Той изрази и личното си мнение, че нито една община в България не би трябвало да се лишава от доболничната си помощ, тъй като тя е стратегическо звено. „Това са лекари, медицински специалисти, диагностика, клинична лаборатория и спешен център. На практика 80% от здравеопазването в Раднево е в доболничната помощ“, каза д-р Йовчев.

Днес Divident.€U се свърза и с кандидат купувача Ибрям Алиев, който обясни, че е отправил единствено възможното според закона предложение. „Съгласно закона не мога на този етап да направя инвестиционно предложение. За да напиша такова, аз първо трябва да видя с каква база разполага болницата. В момента съм внесъл предложение, колкото да тръгне процедура. Общинският съвет на Раднево би трябва да вземе решение и да упълномощи кмета на Раднево да избере независим лицензиран оценител, който да направи пазарна оценка. След това  трябва да се попълни конкурсна документация за приватизация. Тогава трябва да предложа цена с инвестиционна програма, въз основа на която ще се избере купувача. Възможно е и да не бъда аз“, коментира  Алиев и допълни: „Чакам да се вразумят, друго не мога да направя на този етап. Няма да взема болницата без доболничната  помощ“.

В болницата в Раднево на този етап работят две отделения  – неврологично и вътрешно. Според председателя на радневския Общински съвет, въпреки огромното финансово задължение на лечебното заведение, лекарите получават редовно заплатите си. Затрудненията в дейността на болницата идват заради запори за стари задължения. „Приходите в болницата стигат за покриване на фонд „Работна заплата“, но не и за издръжка, казва д-р Йовчев.

Около 500 000 лева е гласувал Общинският съвет на Раднево през последните 4 години за покриване на нуждите на болница „Д-р Димитър Чакмаков“. Общинското лечебно заведение не е разкрило ковид отделение поради липсата на достатъчно специалисти.

Коментари към новината

Още новини от Здраве