Новини от област Стара Загора и България

Ибрям Алиев: Предлагам публично-частно партньорство или приватизация на болницата в Раднево

Ибрям Алиев: Предлагам публично-частно партньорство или приватизация на болницата в Раднево
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ако стигнем до споразумение, първата ми работа ще бъде да покрия дълга на болницата от 1,3 млн. лева

Ибрям Алиев Мустафов е предприемач в сферата на здравеопазването от Сливен. В родния си град е собственик на Специализираната акушеро-гинекологична болница „Ева“ и медицински център, а в Ямбол притежава МБАЛ „Св. Йоан Рилски“, както и няколко медицински центъра с дейности в доболничната и болничната помощ.
През 2017 година купува 36 дка от Община Сливен с план да построи нова болнична сграда с 500 легла. Кандидатства с проект пред Министерство на здравеопазването, който досега не е одобрен.

Вчера стана ясно, че Ибрям Алиев проявява инвестиционни намерения спрямо закъсалата общинска болница в Раднево.

Виж още по темата: Инвеститор от Сливен проявява интерес към болницата в Раднево

Потърсихме потенциалния инвеститор с няколко въпроса за бъдещите му намерения към болничното заведение в миньорския град:

- Господин Алиев, какви са инвестиционните Ви намерения за болницата в Раднево?
- Първото ми желание е да стопанисам болницата на принципа на публично-частното партньорство. Направих вчера писмено предложение до Общинския съвет и до кмета на Раднево. Искам да взема болницата на принципа на публично-частното партньорство, защото в този случай общината ще държи 49%, аз 51%. При това положение очаквам да получа подкрепа от населеното място и да са ясни добрите ми намерения. Готов съм да купя 51% от капитала на дружеството, ако законът позволява това. Смятам, че ако общинските болници в България работят на този принцип, ще вървят напред. Сега, ако влезете в Търговския регистър, ще видите, че 90% от общинските болници в България са със задължения от 300 000 лева до 2 милиона лева. Това означава, че при едно по-силно притискане от страна на доставчиците, лесно могат да бъдат обявени в несъстоятелност.

- Ако не е възможно публично-частно партньорство, ще се откажете ли от намеренията си?
- Очаквам моите юристи и юристите на общината да обсъдят възможностите. Ако не е възможно публично-частното партньорство, склонен съм на приватизация. Не искам да работя на концесия. Болницата е на стратегическо място в България, ще гледам да привлека специалисти. Привлича ме факта, че Тракийският университет е в Стара Загора и от него излизат добре подготвени медицински кадри. Ще се боря за това в общинските болници да има бази за специализация, да дойдат млади лекари и да специализират в тях.

- Каква сума пари сте готов да инвестирате в общинската болница в Раднево?
- Искам първо да видя оценката. Аз сега нямам представа изобщо за дълготрайните активи, какви материали има болницата. Очаквам оценка, анализ, остатъчна стойност на активите и тогава ще видим къде какво и колко струва. Когато исках да купя болницата в Нова Загора, например, бяха оценили скенера на 28 000 лева, а той беше за вторични суровини, не работеше. Така че нещата трябва да се проверят, преди да посоча точни цифри.

- Имате ли оздравителен план за МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“?
- Зная, че в момента болницата има задължения към 1,3 млн. лева. Първата ми работа ще бъде да изплатя всички задължения на болницата. Втората задача ще бъде да инвестирам и да направя текущи ремонти, така че да създам условия за работа, както на персонала, така и на пациентите. Планирам постепенно да инвестирам и в нова апаратура. Например, в болниците ми в Сливен и Ямбол съм купил тази година 2 анестезиологични апарата и 3 ехографа последен модел на стойност около 300 000 лева. Само за тази година инвестициите ми в апаратура в двете болници са в размер на 500 000 лева.

- Искали сте да закупите и болницата в Нова Загора, но не се е стигнало до сделка. Защо?
- Действително преди 2 години пожелах да купя болницата в Нова Загора. Там не успях, защото цената беше много висока и теренът не беше уреден. Оказа се, че има съсобственици на терена, върху който е изградена болницата. Това означава, че ще се стопират инвестициите ми в бъдеще и няма да мога да изградя нова сграда, нито пък да предприема каквото и да било.

- Как ще привлечете достатъчно лекари в болницата в Раднево?
- При мен заплащането на труда на лекарите е според това дали са търсени и предпочитани от пациентите. Ако си довел достатъчно пациенти, работиш качествено и имаш търсене, получаваш повече пари. Имам лекари с по 9000 лв. месечно възнаграждение, както и такива с по 5000 лв., по 3000 лв., както и с 1500 лв.

Коментари към новината

Още новини от Здраве