Новини от област Стара Загора и България

Инвеститор от Сливен проявява интерес към болницата в Раднево

Инвеститор от Сливен проявява интерес към болницата в Раднево
Divident.€U Divident.€U

Ибрям Алиев, собственик на специализираната гинекологична болница „Ева“ в Сливен е проявил интерес към закъсалата общинска болница МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево.
Болницата е със задължения от над 1 млн. лева, а в нея работят 77 души, съобщи кметът на Раднево – д-р Теньо Тенев. Ибрям Алиев се е срещнал с общинските съветници на Раднево и е изявил желание да поеме активите и пасивите на здравното заведение. Срещата е продължила няколко часа. Наскоро стана ясно, че МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ няма да може да изтегли така необходимия за продължаване на дейността и банков заем от 1,4 млн. лева.

Аз съм се видял с господин Алиев едва за 15 минути. Той потърси от мен съдействие да го срещна с общинските съветници и заяви, че проявява интерес към болницата, каза за Divident.EU кметът на Раднево – д-р Теньо Тенев. Той съобщи, че до този момент няма депозирано писмено предложение до общинското ръководство от страна на инвеститора. Нямаме яснота за възможностите – дали става въпрос за публично-частно партньорство, концесия или директна приватизация. По този въпрос ще трябва да се произнесат юристите, каза още кметът.

Напомняме, че през март на извънредна сесия Общинският съвет в Раднево гласува за временен управител на МБАЛ „Димитър Чакмаков“ да бъде назначена д-р Наталия Стефанова. Предишният управител на радневската болница – д-р Мая Узунова-Конова, беше арестувана с обвинение за безстопанственост.
Тогава общинските съветници гласуваха годишен трансфер за болницата в размер на 550 475 лв., както и при нужда да бъдат отпуснати още 285 000 лева. Ревизорите изчислиха, че само за 2019 г. радневската болница е натрупала дългове от 1,5 млн. лева за заплати, здравни и социални осигуровки.

Отскоро директор на болницата е пенсионирания шеф на ямболската МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Панайот Диманов. Днес в болницата в Раднево работят 3 отделения - вътрешни болести, неврологично отделение и отделение за долекуване. Работещите в болницата си получават заплатите, но има неразплатени задължения за ноемри, декември и януари от миналата година, каза кметът.

Болницата не е разкрила ковид отделение поради липсата на специалисти.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве