Новини от област Стара Загора и България

Българи изобретиха биостимулант за растения, намаляващ торенето с 40%

1972 05/11/2020 13:32 Агро Земеделие
Българи изобретиха биостимулант за растения, намаляващ торенето с 40%
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Разработеният в Тракийския университет екологичен продукт се прави от утайката на водите в пречиствателните станции

Учени от Аграрния факултет на Тракийския университет създадоха иновативен продукт, който ще замести до голяма степен употребата на минерални торове при растенията и ще им даде възможност да се справят по-добре със сушата, студа и други неблагоприятни условия.

Създателите гл. ас. д-р Дияна Дерменджева и доц. д-р Георги БеевПродуктът е вид биостимулант и се получава от утайките на водата в пречиствателните станции. Така, от една страна, продуктът решава важен екологичен проблем, какъвто е управлението на отпадъците с биологичен произход, а от друга – дава възможност за по-ограничена употреба на минерални торове и екологично земеделие.

При употребата на продукта се намалява с 40% нуждата на растенията от минерални торове. Авторите на новия метод са гл. ас. д-р Дияна Дерменджева, която е химик и еколог и доц. д-р Георги Беев, който е микробиолог. Те разработват метод за конвентиране на утайки от пречиствателни станции, следвайки принципа на кръговата икономика и безотпадните технологии.

 С иновативния си продукт двамата старозагорски учени спечелиха първа награда на EIT Food Innovatoin Prizes 2020 – състезание за стартиращи компании в агро-хранителната верига.  Фирмата им „Атлас Агро Сайънс“ получи наскоро и наградата „Агроиноватор на годината“ на церемонията по връчване на наградите „Агробизнесмен на България“.

Иновативният метод  Получаването на  иновативния продукт стартира с поредица от химични реакции, чрез които утайките от пречиствателните станции се обеззаразяват, след което се екстрахират в суспензия до получаването на продукт под формата на многокомпонентен растителен стимултант. Методът може да се приложи към всяка утайка - неопасен отпадък, без съдържание на тежки метали, уточнява доц. Беев. „Пробвали сме утайки от различни пречиствателни станции, например от Разлог,  от малки пречиствателни станции в района на Коларово, на пречиствателни станции към предприятия за месопреработка“, допълва той.

От наука към бизнес На базата на изобретението си доц.д-р Беев и д-р Дерменджиева създават компанията „Атлас  Агро Сайънс“, която ще пусне на българския пазар иновативния продукт  с името „Атлас Универсал“ още през февруари 2021 г. Първоначално от него ще се произвежда по 1 тон седмично. Очакванията са до края на следващата година производството на „Атлас Универсал“ да стигне до 1 тон дневно.

Двамата старозагорски учени успяват да развият продукта благодарение на европейски проекти. Единият от тях е към Института за иновации и технологии като инструмент към ЕК и част от програмата „Хоризонт 2020“. Финансирането е в размер на 48 000 евро.

„Чрез този проект успяхме да внедрим технологията, да направим пилотна инсталация за производствота му и да се фокусираме върху самия продукт и неговите характеристики“, разказва доц. Беев.

През февруари „Атлас Универсал“ ще се появи на българския пазар за земеделци, а малко по-късно ще излезе и пилотна серия за производителите на цветя. Създателите му планират да сключат и договор с дистрибутор, който ще отговаря за доставката му в цяла България.

 

Доц. Георги Беев:
Методът ни показва как на практика от един отпадък може да се направи полезен продукт!

- Доцент Беев, какъв е ефекта на произвеждания от вас биостимулант върху земеделието?
- Биостимулантът е богат на микроелементи и хуминови киселини, както и на органични вещества. В земеделието може да се прилага, както листно, така и почвено. Целта на биостимуланта е не да храни растенията, а да подпомага усвояването на хранителните вещества, които постъпват в почвите, например с торовете. Това води до по-малка употреба на минералните торове. Те стават по-усвояеми за растенията. Част от хуминавите киселини задържат хранителните елементи от торовете близо до корените на растението.

- Означава ли това екологично земеделие?
- Разбира се, защото на първо място се намалява нормата на торене с минерални торове. Вторта задача на биостимулантите е подпомагането на растението срещу неблагоприятни условия – засушаване, високи и ниски температури. Растението повишава имунитета си и по-лесно понася засушаването.

- Как се отразява този метод на околната среда?
- Методът влияе по два начина на околонта среда :  от една страна подобрява устойчивостта на растенията, което директно оказва влияние върху борбата с климатичните промени . На второ място се намаляват въглеродните емисии или т.нар. въглероден отпечатък, тъй като  технологията на производсвото  на продукта почти не оказва влияние върху околната среда. При третиране върху растенията, продуктът е напълно биоразградим. Методът се основава на принципа на кръговата икономика и на практика показва как от един отпадък може да се направи полезен продукт, което е в унисон с приетата от ЕС „Зелена сделка“. От продукта пък впоследствие също не остава отпадък.

- Какво ще даде на земеделските стопани  „Атлас Универсал“?
- На първо място ще им даде възможност да намалят разходите си. Употребата на продукта ще гарантира увеличаване на добивите и произвеждане на растения, много по-устойчиви на стресови фактори като студ, силно слънце, влага. Освен това продуктът може да се прилага във време,  което не е обичайно за торенето.

Снимка: PXHere (свободен лиценз)

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Агро