Земеделските стопани с пропаднали площи ще бъдат компенсирани по de minimis

237 01/10/2020 16:23 Агро Земеделие
Земеделските стопани с пропаднали площи ще бъдат компенсирани по de minimis
Divident.€U Divident.€U

Земеделските стопани с пропаднали площи под 80% заради сушата ще бъдат компенсирани по de minimis. Това съобщи по време на среща със земеделски производители в Сливен земеделският министър Десислава Танева.

Към момента се анализират данните от приключилата жътва. Ще се обсъдят два варианта за механизъм по държавната помощ. Единият е компенсация за всички пропаднали площи под 80% заради сушата, а вторият само за тези стопани, които имат спад в добивите от 30%.

"За пшеницата знаем къде и в кои райони е намален средният добив, с повече от 30% спрямо предходните 5 години. Това са областите Добрич, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Силистра и Шумен. В края на месец октомври, когато ще има приключени данни и за реколтата от царевица, ще бъде възможно да се вземе решение за допълнителната компенсация", каза още Танева. Тя ще бъде в рамките на от 8 до 10 млн. лв. Вече е изготвен доклад за ефекта от въздействието на основните агрометеорологични фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната през 2019-2020 г. от Селскостопанска академия.

Следващата седмица предстои УС на ДФЗ да гласува отпускане на 4.6 млн. лв. помощ за пропадналите на 100% площи от суша, измръзване, градушка и други климатични събития. Те ще се реализират по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Всички протоколи вече са обработени. Напълно пропадналите площи са 143 хил. дка, а тези под 100% са 1,193 млн. дка.

Пред земеделските стопани в Сливен Снежана Ангелова, директор на дирекция "Технически инспекторат" в ДФЗ, съобщи, че Фондът стартира проверки на междинните култури от 12 октомври и след 15 октомври по кръстосано съответствие. На засегнатите от сушата площи ще се извършва контрол за засяването на културите. Той ще е по отношение на засяването на междинните и ще се извършва документално. Целта е да бъдат предотвратени в максимална степен последиците от сушата за стопаните.

На срещата присъстваха земеделски производители от областите Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора. Основната тема бе разяснение на параметрите на новата Обща селскостопанска политика за периода 2021-2027 г. Вече сме в напреднал етап и обсъждаме детайлите как да програмираме директните плащания, как да направим зелената архитектура, адаптирана към нашия вид производство и нашите земеделци. Искаме всичко да е лесно постижимо за тях, за да може да защитят плащанията си. Те ще са по-високи в новия програмен период, но с постигане и на по-високи цели, най-вече във връзка с озеленяването и опазване на околната среда.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро