Новини от област Стара Загора и България

Край Стара Загора

Започна събаряне на 36 незаконни къщи по поречието на река Бедечка

Започна събаряне на 36 незаконни къщи по поречието на река Бедечка
Divident.€U Divident.€U

50 хил. лева ще струва тази акция на Община Стара Загора срещу незаконното строителство, близо 300 къщи са съборени за 12 години

Рано тази сутрин започна принудителното събаряне на 36 незаконни постройки в района на поречието на река Бедечка в кв. „Индустриален“ в близост до фирма „Пресков“.

Поредната акция срещу нарушението на закона е на Община Стара Загора. За да проследят действията по разрушаване на полумасивните постройки, издигнати върху общински терен, дойдоха зам.-кметът арх. Мартин Паскалев, секретарят на Община Стара Загора Николай Диков и главният експерт в Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ Ангел Стоманярски.

Преди багерите да тръгнат към всяка незаконна постройка, тя беше проверявана дали в нея няма скрили се хора или животни.

Обитателите на незаконните къщи не са жители на Стара Загора, от около 2 години са се настанили самоволно на това място, стана известно тази сутрин.

„Първоначално е била една къща, после са придошли и други заселници. Заприщвали са водата на река Бедечка, отглеждали са животни. Тук има законни сгради, чиито собственици подават оплаквания от силен вечерен шум и веселби“, огласи Ангел Стоманярски.

Максимум 3 дни ще отнеме събарянето на 36-те постройки, ще се извърши по най-бързия начин, за да не ескалира напрежение. По първоначална сметка инициативата срещу беззаконието ще струва на Община Стара Загора около 50 хил. лева, окончателно ще се узнае по-късно, когато се извозят и отпадъците. „Целият район ще бъде почистен, не само от събарянето, но и от друга смет, изхвърлена там неправомерно“, увери Ангел Стоманярски.

294 къщи са демонтирани досега в акции на Община Стара Загора срещу незаконното строителство, общо 5 процедури са извършени от 12 години насам при управлението на кмета Живко Тодоров.

Коментари към новината

Още новини от Общество