Новини от област Стара Загора и България

Пътят към голямата търговия или 20 години „Брадърс Комерс“

2174 25/04/2024 12:12 Икономика Бизнес
Пътят към голямата търговия или 20 години  Брадърс Комерс
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Днес асортиментът на "Брадърс Комерс" надхвърля 14 000 продукта

Да си лоялен и коректен в бизнеса. Да търсиш ниша за развитие и да предложиш нови, различни стоки на пазара. Да си находчив, когато пазарът е динамичен. Това са само малка част от правилата, които следва през годините един от утвърдените търговци на едро на хранителни продукти в Централна и Южна България – „Брадърс Комерс“.

През април 2024 година компанията отбеляза 20 години от своето основаване с изискан празник в Стара Загора, на който събра свои служители, партньори и съмишленици.

Всяко начало е трудно „20 години в търговията не са малко време, а началото като всяко начало – никак не беше лесно“, разказват днес собствениците на „Брадърс Комерс“ братята Теньо и Георги Георгиеви, които управляват в синхрон развитието на бизнеса вече две десетилетия.

„Брадърс Комерс“ стартира като търговска фирма на 17 ноември 2004 г. По това време Георги е търговски директор в голяма компания. Решават заедно с брат си Теньо да положат началото на семейна търговска компания. В началото в нея работят едва трима служители – Теньо Георгиев, бащата им Митко Георгиев и Антон Енев Енчев.

Идеята, с която тръгват, е да направят малък, но различен бизнес. Наемат склад от 60 кв.м. в складово тържище „Интертед“ в Стара Загора. Разполагат едва само с две хладилни камери и два буса. Започват търговия предимно с месо и колбаси. Асортиментът им през далечната 2004 - 2005 г. се състои едва от 16 продукта, спомнят си двамата братя.
Днес асортиментът на „Брадърс Комерс“ надхвърля 14 000 продукта. В компанията са заети 250 служители.

Част от групата „Брадърс Комерс“ е и фирмата „Брадърс Логистик“, която разполага с над 100 превозни средства за доставка на стоката до най-отдалечените краища на страната.
В Стара Загора „Брадърс Комерс“ поддържа три склада. Разполага със склад и просторен шоурум в Пловдив, с голяма складова база в Смолян, със склад в София, както и в Бургас.
Последната инвестиция на „Брадърс Комерс“ е в мащабна, модерна база в близост до ДЗУ Стара Загора, като на този етап е завършен първия етап от строителството ѝ.

Предимството да бъдеш различен Когато „Брадърс Комерс“ се появява на полето на бизнеса в Стара Загора, тук вече работят утвърдени търговски фирми в областта на хранителните стоки. За да успеят, двамата братя търсят ниша и възможност да пробият на пазара с нов продукт.

По това време се продава обработено пилешко месо. Те решават да стартират с натурално, охладено месо – нещо, което никой до този момент не е предлагал.

„В момента всички ядем такова, това е бъдещето. По онова време обаче никой не искаше да ни го произведе, всички продаваха шприцовано месо“, разказва Георги Георгиев - „Не искахме да търгуваме със същите продукти, които продаваха колегите ни и да бъдем нелоялна конкуренция. Желанието ни беше да предложим такива продукти, които не са стъпвали на нашия пазар“.

Теньо и Георги откриват решението в лицето на производителите. Те започват да разработват исканите от тях стоки и стават първите им добри партньори – оттогава и до днес. „Процесът е труден и бавен, но е с дълготраен ефект и много ползотворен“, категорични са двамата братя.

Другата иновация, която прилагат в бизнеса си, е в предлагането на охладено свинско месо. Всички утвърдени търговци по онова време внасят само замразено месо. Когато България се отваря към ЕС, „Брадърс Комерс“ влиза в търговията с охладено свинско месо, което продава предимно на заводите в България.

Първият магазин След разработването на търговията със свежо пилешко и свинско месо, се появява идеята и за откриване на собствен магазин. Известно е, че пилешките филета и крилата на пилетата обичайно заминават за ресторантите. Остават фенери и бутчета. Те трябва да се предложат на хората, и то на изгодна цена.

През 2009 г. се появява идеята за първия магазин „Крес“ - на малката уличка „Марио Жеков“ 2 в старозагорския квартал „Ремиза“. Успехът на малкия квартален магазин обаче се оказва огромен. Започват да идват клиенти от целия град, въпреки страничното местоположение на магазина. Така логично се появяват още два – много по- големи магазина по централния булевард на Стара Загора „Цар Симеон Велики“, а през 2019 година „Крес“ отваря свой магазин и в Смолян.
„В Смолян открихме магазин, защото по това време там нямаше кой друг да предлага стоките на българските производители“, обяснява Георги Георгиев.

„Освен, че се стремим да продаваме добре, днес в магазините си поддържаме и социална политика. Работим на едни от най-ниските цени. Можем да си го позволим, защото търгуваме на едро“, казват двамата братя. Всяка година „Брадърс Комерс“ отбелязва ръст на оборота си от около 30%.

Подборът на партньорите в бизнеса се прави много внимателно през всяка една от 20-те изминали години, подчертават двамата управители на компанията. Не работим с всеки и не на всяка цена! – категорични са те. Партньорът им трябва да е надежден, да предлага качествена стока, да буди доверие.

„Един от дългогодишните ни партньори открих случайно в Барселона. Видях на място, че месата, които предлага, са от свободно гледани животни и добра генетична селекция. Уверих се на място в правилния начин, по който се работи. Три срещи съм провел преди да сключа договор с него“, разказва Георги.
Днес „Брадърс Комерс“ има постоянни партньори в България, Испания, Германия, Полша и Италия.

Новата база, която строи „Брадърс Комерс“, е с площ 18 700 кв. м. Тя се изгражда на мястото на Корпус 8 от бившия Завод за дискови запаметяващи устройства в Стара Загора, известен като ДЗУ. До края на тази година ще бъде готов първият етап от строителството ѝ.
Базата разполага по план с големи складови помещения, хладилна база, с магазин от 1000 кв. м., както и със специално оборудвана зала за обучение от шеф готвачи.

Основателите на „Брадърс Комерс“ са убедени, че за да работят добре с клиентите си, трябва да им покажат особеностите и начина на приготвяне на всеки нов продукт. Тази практика те прилагат отдавна в бизнеса си.
За „Брадърс Комерс“ работят четирима авторитетни шеф готвачи – Георги Ерменков, Тодор Тодоров, Димитър Паскалев и Маурицио Ферери.
В новата база ще има училище за обучение на готвачи за заведенията, с които работи компанията. То ще бъде безплатно.

Следващите 20 „През следващите 20 години ще се стремим към помъдряване…“, казват с усмивка двамата управители на „Брадърс Комерс“.
Идеята им е да постигнат не толкова стремително разрастване на бизнеса, колкото още по-високо качество в работата си, грижа за хората, които работят в компанията, защото Теньо и Георги ги възприемат като своя най-голям капитал, натрупан през годините.

На празника на „Брадърс Комерс“ по случай 20-годишния юбилей на компанията, ръководството награди всички свои служители, които работят в нея от 15 и повече години. А те никак не са малко, защото текучеството през годините е било само 2%.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика