Новини от област Стара Загора и България

Общинското дружество „Мересев“ ще бъде подпомогнато с 300 000 лева

снимка: архив
Общинското дружество  Мересев  ще бъде подпомогнато с 300 000 лева
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общински съвет - Стара Загора увеличава капитала на общинското предприятие „Мересев“ ЕООД чрез парична вноска в размер на 300 000 лева. Това реши на днешното си заседание местният парламент.
ПК по политика на управление на общинските дружества с председател Дамян Георгиев предложи да бъде задължен кмета на Стара Загора да възложи финансов одит на дружеството за последните 4 години, което беше прието от ОС.
Общинските съветници отхвърлиха първоначалното предложение на Георгиев предприятието да бъде подпомогнато с 400 000 лева.

С докладна записка до кмета на Община Стара Загора, управителят на „Мересев“ ЕООД Стара Загора Мехмед Зейнел, заявява необходимост от допълнителни финансови средства, в размер на 676 000 лв. чрез увеличаване капитала на дружеството.
Основание за това предложение са натрупаните задължения на „Мересев“ от 2021г. до 31.01.2024г. към НАП в размер на 178 000 лв. /осигуровки и ДДС и ДОД/, към персонала – в размер на 132 000 лв. в това число към управителя на дружеството – 24 303лв. /заплати и обезщетение за пенсионирани служители/, доставчици – 16 000 лв. и заем, предоставен от частна фирма – 14000лв. с неясен произход и предназначение. Общият размер на задълженията на общинското предприятие е 340 000 лв.

Натрупаните задължения към НАП са предпоставка през месец юни 2023г. НАП да предприема мерки за събирането им. Наложени са обезпечителни мерки, изразяващи се във възбрана на имот, включен в капитала на дружеството – магазин на ул. „Ген.Гурко“ № 55 изток. При изплащане на задълженията към НАП възбраната ще бъде вдигната.

„Защо се стигна до тази ситуация в общинското дружество, попита общинският съветник от „ПП – ДБ“ Димитър Чорбаджиев. Според него гласувалите на управителката, която беше избрана на тази длъжност, трябва да поемат отговорност за финансовото състояние на „Мересев“. Основната причина за  настоящото финансово състояние на дружеството, безсопорно е лошото му управление, смятат общинските съветници.  

Общинското дружество е създадено през 1954 г. като кооперация за заетост на лица с намалена трудоспособност. Към момента над 70% от служителите на „Мересев“ са със затруднения.

Предприятието изпълнява поръчки и изделия, включени в утвърдения от МС списък на стоки и услуги, възлагани на специализирани предприятия чрез процедура за договаряне по ЗОП. Разполага с технологично оборудване, включващо конвенционални и специализирани шевни машини, кроячна и гладачна техника за шевното производство, което позволява качествено и в срок изпълнение на поръчките. Фирмата е специализирана в производството на дамска и мъжка конфекция, работно и фирмено облекло, постелъчно бельо.

 

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество