Новини от област Стара Загора и България

Френската компания AKWEL отваря завод за автомобилни части в Стара Загора

3405 05/03/2024 13:19 Икономика Бизнес
Френската компания AKWEL отваря завод за автомобилни части в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Френската компания за производство на автомобилни части AKWEL стартира свое производство в Стара Загора. Заводът се намира южно от кв. Железник, на мястото на някогашния хипермаркет „Практикер“ в Стара Загора.
Собствениците от френската компания са закупили сградата и в момента са в процес на монтиране на нови машини и наемане на работна ръка. Основно се търсят хора с техническо образование, машинни оператори, хора, които ще могат да влязат в производствения процес.

По данни на Община Стара Загора в Аквел Стара Загора ще бъдат наети 400 души. Компанията кандидатства за инвеститор „Клас А“.
Постепенно ще се увеличават наетите хора. Това е първото производство на AKWEL в България.
АКВЕЛ Стара Загора (България)“ ЕООД е част от френската група AKWEL.

Групата е създадена през 1972 г. и понастоящем има 9500 служители в 37 индустриални производства и 7 представителства в 21 държави на 5 континента по света.
Тя  произвежда следните продукти за автомобилната индустрия: охлаждащи механизми, включително прилежащите им тръби, клапани и сензори; подобрения в използването на горива – клапани за регулация на разхода, обратни клапани, сензори за температура и налягане; подобрения за спирачната ефективност на автомобила – механизми за управление на негативното въздушно налягане при управлението на волана; въздуховоди – турбовъздуховоди и тръби за мръсни газове; подобрения в утилизирането на масло – глави на цилиндри, намаляващи изпарението на масло; чистачки – резервоари за чистачки и помпи; системи за намаляване на вредното въздействие върху околната среда;механизми в автомобилните врати.

Сред клиентите на групата са автомобилни производители като: Mercedes, BMW, Nissan, Citroen, Volvo, Jaguar, Land Rover, Mitsubishi, Mini, Ford, Daimler Truck, Peugeot и други.
„За нас е важно, че такава голяма, утвърдена компания предпочете Стара Загора. Съдействахме им при намиране на мястото за производство. Разширяването на производството на AKWEL в Стара Загора е продиктувано от нарастване на поръчките от страна на клиентите им.“, каза за Divident.EU началникът на отдел „Инвестиции“ в Община Стара Загора Росица Райкова.

Очаквайте подробности за новия завод на  AKWEL в Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Икономика