Новини от област Стара Загора и България

Кметът Ивайло Крачолов: Имаме реална възможност да завършим Културния дом на Чирпан

2215 25/02/2024 18:12 Общество България
Кметът Ивайло Крачолов: Имаме реална възможност да завършим Културния дом на Чирпан
Divident.€U Divident.€U

- Господин Крачолов, какви възможности дава на Община Чирпан  Бюджет 2024?

- Тази година бюджетът ни е в размер на 34 млн. лева, от които най-голям дял имат държавните делегирани дейности, те са 22 млн. лева. Останалите пари са собствени приходи. Към тези 34 млн. лева ние добавяме голямата капиталова програма със средства от държавния бюджет в размер на  15 млн. лева. Община Чирпан е категория трета и може да усвои до 15 млн. лева. Надявам се, че ще реализираме всички проекти, някои от тях са  мащабни.

В началото беше задължително проектите, с които кандидатстват общините  по тази програма, да са със строителни разрешения. За някои от общините разрешиха да кандидатстват с виза за проектиране, което означава, че те по-рано от 2026 г. няма да имат работни проекти, тоест няма да усвоят парите още тази година.

Ние имаме за всички подадени за финансиране обекти строителни разрешения или влизащи в действие такива всеки момент. До 15 март ще разполагаме със строителни разрешения за всички обекти. За две от улиците, които подлежи да ремонтираме  имаме дори преминали процедури за избор на изпълнител.

Надявам се до май да имаме избрани изпълнители по всички обекти.

- Какво ще направите в Чирпан с тези 15 млн. лева, които отпуска държавата?

- Ще ремонтираме 7 улици в града и 2 в селата. Те са със срок на изпълнение от 4 до 6 месеца, тоест, имаме пълния шанс да ги актуваме до ноември или декември.

Другият ни голям обект е благоустрояването на втория по големина парк в града „ Д-р Теньо Стоилов“. Това е доста голям проект за над 1,8 млн. лева. Предполагам, че ще го завършим догодина. Предвиждаме ремонт и на градския стадион за 1,5 млн. лева. Ще се опитаме да завършим стадиона още до края на тази година. От тези пари  заделяме над 300 000 лева за проектиране, 170 000 лева -  за проектиране Културния дом.

- Какви са плановете Ви за Културния дом в Чирпан?

- Ще направим проектиране на обекта, неговото строително разрешение отдавна е изтекло. Идеята е да променим част от функционалността на сградата. Освен онова, което сме предвидили за театрална зала, променяме част от сцената.

Идеята е най-късно догодина до пролетта да имаме работен проект, за да можем да кандидатстваме по този проект и догодина. По прогнози цялостното завършване на Културния дом на Чирпан ще струва около 10 млн. лева.

Това ще е преходен обект, изпълнението му ще продължи поне две години. Идеята е догодина да вземем първия транш от средствата. След проектирането предстои тежка процедура по избор на изпълнител. Целта ни е до есента да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните работи. Ако започнем строителство догодина, смятам, че до края на мандата ще успеем да завършим Културния дом на Чирпан.

- Как ще бъде променена визията на Културния дом?

- Цялостната визия на архитектурата ще бъде променена, като идеята е тази сграда да бъде един от символите  на Чирпан. Затова и преди година и половина направихме конкурс за млади архитекти. Искахме да видим една нова, съвременна идея за визия. Ще използваме проектите, класирани на първо и второ място.

Имаме три поднива в Културния дом. Предвиждаме да направим там две огромни, хубави изложбени зали на Историческия музей в Чирпан, който притежава много богати експозиции.

Административната част ще бъде завършена, ще има едно удължаване в посока към булеварда на града, така че да се направят заведения за хранене, да се получи мултифункционален комплекс, не само за култура. Предвиждаме да сложим фотоволтаици на покрива, за да може сградата да бъде енергиен клас А и да се самоиздържа.

- Какво предвиждате във връзка с образователната инфраструктура в общината?

- Отделяме средства за проектиране на двата корпуса на най-голямото ни училище – гимназия „П.К. Яворов“, така че да можем догодина да кандидатстваме и за него.

Имаме спечелен проект по Плана за възстановяване и устойчивост за училище „Кирил и Методий“, който стартираме сега. Отделили сме пари и за проектиране на спортна зала с 500 места със закрит плувен басейн с размер 25 на 10 метра към нея. Предвидили сме с  наши средства за проектиране на поне 20 улици в града. Това са пари, които сме заделили от капиталовата си програма от предходната година.

Акцентите в работата ни ще бъдат образователни,  културни институции и спортна инфраструктура, като най-голям дял ще има инфраструктурата на уличната мрежа.

- Какво ще представлява новата спортна зала и какви възможности ще даде тя на града?

- Очакваме след месец  март държавата да ни прехвърли  терена на бившия Дом за деца и юноши , който се намира между парк „Д-р Теньо Стоилов“ и Ритейл парка. На негово място предвиждаме да изградим спортната зала с  500 седящи места. Залата ще отговаря на всички изисквания на международните федерации за състезания по баскетбол, волейбол, хандбал.  Теренът позволява да има изграден плувен басейн с размери 25 на 10 метра. В нея ще се правят  също концерти и други мероприятия.

Отделно предвиждаме терен от бивша детска ясла да използваме за изграждане на детски парти център – място, в което  се правят детски събития. Става въпрос за детски кътове и съоръжения на закрито с кафе сладкарница, сцена. Чисто административно парти центърът ще бъде към структурата на  Центъра за обществена подкрепа. Идеята е да го изградим до края на мандата.

Върви нормално, макар и със забавяне и прехвърлянето на военното поделение от държавата към общината с цел изграждане на Индустриална зона.

- Какво предвиждате по Капиталовата програма за 2024 г.?

- Тази година капиталовата програма от бюджета трябваше да е в размер на  1,8 млн. лева. Ние теглихме безлихвен кредит от държавата преди две години, за да занулим главницата по злополучния ни проект по водния цикъл. Тъй като изтича срокът за погасяване, договорихме се с Министерство на финансите държавата да си прехване тези пари в размер на 1,8 млн. лева, които ние държим от главницата.

- До къде стигнахте с погасяването на  задълженията на Община Чирпан към ДФ Земеделие?

- Бяхме с 30 млн. лева изискуеми задължения от предния мандат, сега сме ги стопили под 9 млн. лева.

В началото имахме 15 млн. лева задължения към ДФ „Земеделие“ - 10 млн. лева беше главницата и 5 млн. лева - лихвите по забавявено. Направихме тристранно споразумение между Министерство на земеделието, Министерство на финансите и общината. Тогава 8 млн. лева ни опрости държавата, тоест - тя плати на ДФ „Земеделие“ и останаха малко над 2 млн. лева, за да се затвори главницата.

Изтеглихме безлихвен кредит, за да погасим задълженията към ДФ „Земеделие“, занулихме главницата, за да спрат да текат лихвите и направихме погасителен план с Фонда за самите лихви – близо 5 млн. лева.

Тази година чрез капиталовата програма занулихме задължението си по безлихвения кредит и сега имаме срок до август да погасим лихвите. Затова теглим нов безлихвен кредит, за да не затруднявам баланса на бюджета в общината. Към този кредит ще ни остане ресурс, с който ще можем да си възстановим авансите във връзка с проектите, защитени от Местната инициативна група.

- Какво включват проектите на Чирпан чрез тази Местна инициативна група?

- По тези проекти ще ремонтираме  четири квартални парка, ще закупим нови автомобили на домашния социален патронаж, нови витрини за Историческия музей.

- Какво да очакват гражданите и гостите на Чирпан по отношение на културния календар на общината?

- Тази година подготвяме пореден, много силен Празник на лавандулата. Той ще се проведе под патронажа на Министерство на туризма, включва се и Министерство на културата. Празникът ще бъде на 21, 22 и 23 юни.  Той съвпада с Международния ден на йогата и във връзка с това организираме международна, мащабна акция.

Планираме да направим голямо винено събитие . Партньори сме и на рок феста, организиран от „Мидалидаре Естейт“.  До юни с подкрепата на Митрополията завършваме параклис над село Стоян Заимово и започваме археологически разкопки.

На  лавандуловия фест ще открием туристическа пътека Могилово – Стоян Заимово, параклис Свети Пантелеймон. Пътеката е дълга над 6,5 км, правим я с доброволчески труд.

За догодина планираме още една туристическа пътека в този район Винарово – Изворово – Средно градище.  

Тези две туристически пътеки са голяма атракция, маршрутът е много интересен и искаме по този начин около Могилово да се развиват и вървят напред и другите села. Двама инвеститори изграждат сериозни комплекси с къщи за гости във Винарово, селото се развива  много добре. Голям е интересът и към чирпанските села Изворово и Стоян Заимово.

Миналата година имахме 25 000 посещения на лавандуловия фест, над 48 000 души бяха на рок феста. Тази година очакваме над 55 000 души на рок феста и над 30 000 на лавандуловия фест.

Обособявяме нова кемпер зона в Чирпан – близо до шато Трендафилов. Тя ще се ползва и на рок феста като кемпер зона.

Имаме по-различна концепция във връзка с развитието на туризма в нашата община. Туризмът не значи на всяка цена да строиш нови хотели. За рок феста заемаме хотелите в цяла Южна България. При нас акцентът са къщи за гости и кемпер зоните. Съобразяваме се с даденостите си – супер положение по отношение на магистралите, в средата на България сме, близо до летище Пловдив и Бургас. Поставяме важен акцент върху местната храна, билки, продукти, подготвяме големи базари.

- Появиха ли се нови инвеститори в общината?

- През последната година и половина не може да се каже, че има добър инвестиционен климат в страната. От започването на войната в Украйна големите инвеститори са извън България.

Много български инвеститори се въздържат в инвестициите заради неяснотите по отношение законодателство, данъчна политика. Имаме нови инвестиции в Чирпан. Завършен е Ритейл парка, откриха  3 нови магазина, част от вериги големи супермаркети – Билла, Си Би Ес , откриват и Т Маркет.

До 10 дни ще излезе окончателния работен проект за фотоволтаичния парк на „Чирпан Солар Плант“. Очаква се проектът да стартира до края на май.

Коментари към новината

Още новини от Общество