Новини от област Стара Загора и България

Бербатов иска нарастващо "мито“ за повече от трима футболисти извън ЕС (ВИДЕО)

2308 14/02/2024 16:23 Спорт България
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Новото правило едва ли ще се хареса на Ернан Банато, който вкара в първия отбор на „Берое“ куп млади футболисти от други континенти

Един от най-успешните футболисти на България – Димитър Бербатов, се срещна днес с представители на футболните клубове от Стара Загора, за да представи своята програма и виждания за развитието на българския футбол, ако на предстоящия конгрес на 15 март бъде избран за президент.

На поканата за разговор се отзоваха ръководствата на всички 14 футболни клуба от Старозагорско, имащи право на глас, без един, който не присъства по здравословни причини.

Димитър Бербатов акцентира върху няколко важни точки от предизборната си програма, като постави ударението върху развитието на българските футболисти и тяхното изграждане още от училище, през детско-юношеските школи и аматьорския футбол.

Бербатов подчерта, че на първо място в работата на БФС трябва да се въведе принципа на мандатност. Според него един президент трябва да има право да бъде начело на БФС не повече от 3 мандата по 4 години. „Ако той за 12 години не е успял да направи това, заради което се е кандидатирал, няма какво повече да прави на този пост. Ако пък клубовете не виждат полза от работата му още през първи мандат, трябва да имат правото да изберат друг“, посочи Бербатов и посчерта, че несменяемостта води до самозабравяне и корупция.

Друга кардинална промяна е отделянето на професионалната лига в работата на БФС от ангажиментите на съюза към детско-юношеския футбол, аматьорския футбол, националните гарнитури, треньорската школа и съдийската комисия.

„Това ще бъде плавен процес, в рамките на около една година. С помощта на БФС професионалната лига ще си направи администрация, ще има бюджет и след тази 1 година ще започне да функционира самостоятелно. Така професионалните клубове ще могат да правят печеливш продукт, с който да развиват професионалния си футбол“, посочи Бербатов.

Най-важният приоритет в програмата на Димитър Бербатов е развитието на българските футболисти. „Трябва да помогнем и да структурираме така нещата, че българските играчи да се развиват по правилния път. До 21 години трябва да играят задължително по 90 минути в първа и във втора лига“, категоричен е той.

Бербатов представи много интересно виждате за това как да бъде ограничено привличането на чуждестранни играчи извън Европейския съюз в българското първенство.

„Аз също съм бил чужденец в друга държава, по-голямата ми част от кариерата е минала в чужбина и знам, че трябва да се доказваш много повече, когато играеш зад граница. Затова не мога с лека ръка да отхвърля чужденците, но се опитвам да намеря баланса.

От Европейския съюз, знаете, няма как да ограничаваме привличането на футболисти, но извън ЕС може да намерим баланса – трима чужденци да имат право да играят в един клуб от страни извън Европейския съюз. Ако си голям клуб, имаш много пари и искаш четвърти или пети чужденец да играе – плащаш такса, която става все по-голямаза всеки следващ футболист извън ЕС. Тези пари се събират във фонд за развитието на детско-юношеския футбол и на аматьорския футбол“, обясни Бербатов. Той заяви, че не се притеснява, ако идеята му не се хареса на новия собственик на ПФК „Берое“ Ернан Банато, който вкара в отбора на Стара Загора над 60 процента чуждестранни играчи извън Европейския съюз. „Изложил съм моята програма – който я харесва, да гласува за нея. Който не я харесва, да гласува за това, което харесва.“

Според Бербатов трябва да бъдат преразгледани и отношенията с авторските права за излъчване на българските мачове. Бербатов подчерта, че според изследване на неговия екип най-гледаното футболно първенство в България не е това на Англия, Италия или Германия, а… българското.

„Защо две телевизии да не излъчват тези мачове – едната първенството, другата Купата на България, например. Така ще вдигнем приходите на клубовете. Те заслужават да си получат дължимото. Част от тези приходи ще отидат към аматьорския футбол – пример, който съм видял в английската висша лига. Там мащабите са други, но все пак се дават пари надолу по веригата като знак на благодарност към аматьорския футбол, че е подготвил големите играчи, които са тръгнали от него.

Бербатов подчерта, че за него е от особена важност да се намерят допълнителни източници за финансиране на аматьорския футбол – важно е да вдигнем приходите и да намалим разходите на клубовете за такси, посочи той.

Друга идея на Бербатов е да създаде специален отдел към БФС, който да помага на клубовете в страната да защитават финансиране по европейски проекти. Той и екипът му са проучили, че има много такива възможности и някои от клубовете вече се възползват успешно от тях. Според Бербатов обаче БФС трябва да бъде в помощ при изготвянето и защитата на такива проекти, още повече, че в Европейския парламент българският евродепутат Илиана Иванова е член на комисията по спорта.

Клубовете трябва сами да избират областния представител на БФС, който да ги представлява и да се грижи за интересите им, предлага още Бербатов.

Бербатов иска и промяна на формата на Купата на България, като в него се вкарат и класираните отбори на първо място от аматьорската лига. „Целта ни е по-малките клубове да се срещат с големите отбори – така ще постъпят повече финанси и приходи и ще повдигат самочувствието на младите футболисти“, смята той.

Според Бербатов всички клубове от Трета лига трябва да бъдат задължени да привличат определен брой български играчи. „Така ще помогнем на младите футболисти да разгръщат потенциала си. Тези клубове ще бъдат поощрявани финансово от БФС.

БФС ще дава финансов бонус и за аматьорските клубове, които са успели да се преборят за влизане в професионалната лига, но се отказват да го направят по финансови причини. „Когато един клуб се труди и се старае и завърши първи, държавата или БФС трябва да му осигури финансов бонус, с който да го стимулира да продължи напред“, смята Бербатов.

За да се стигне до професионалния футбол обаче, всичко тръгва от улицата, от училище и даже от детската градина, за да се стигне до детско-юношеските школи. Тези школи също трябва да бъдат финансово поощрявани. На първо място ще изготвим карта на школите в България, за да видим къде какво има, и след това ще ги категоризираме. Тези от тях, които попадат в по-горна категория, ще получават и по-голям бонус.

Друга идея на Бербатов е, когато даден играч стигне до мъжкия футбол, да се проследи откъде е тръгнал, откъде е минал, кой му е помогнал и клубовете, които имат заслуга за неговото израстване, да получат своя финансов бонус.

Бербатов обаче силно разкритикува поведението на българските родители, чиито деца тренират в детско-юношеските школи. „Родителите се държат меко казано отвратително. Ние трябва да сме пример за тези подрастващи деца. А на стадиона се оказва, че родителите знаят повече от треньора, от всички останали и ако може те да ръководят срещата или тренировката, ще е най-добре. Това трябва да бъде поправено. Разбира се, треньорите също трябва да са подготвени и да се грижат за децата по правилния начин, за да не предизвикват недоволството на родителите. Процесът е двустранен. Трябва да има модернизация и квалифициране на треньорите, които се занимават с детско-юношески футбол“.

Бербатов говори още за подкрепата към алтернативните форми на футбол и призова всички, които харесват неговата кандидатура за президент и идеи за реформи, на 15 март да го подкрепят по време на конгреса на БФС.

Коментари към новината

Още новини от Спорт