Новини от област Стара Загора и България

Председетелят на Международното русофилско движение

Николай Малинов: В българския парламент липсват русофилски сили

4961 05/02/2024 17:07 Политика Опозиция
Николай Малинов
Николай Малинов: В българския парламент липсват русофилски сили
Divident.€U Divident.€U

Българите можем да бъдем пречупени, но не и огънати, смята лидерът на русофилите в България

„64% от българите все пак симпатизират в момента на Русия въпреки огромните милиарди и акциите, които се прявят срещу всичко, що е русофилско и което би искало възстановяване на връзките с Русия, сочи социологическо проучване на американска компания“, съобщи в Стара Загора председателят на Международното русофилско движение Николай Малинов. Снощи той беше в Стара Загора като първи гост на инициативата на Политическа коалиция „Неутрална България“ и Национално движение „Русофили“ „Диалог за България“.

Малинов отбеляза, че никой не е прекратявал договорите за добросъседство и сътрудничество между България и Руската федерация така, както са заложени преди десетилетия, функционират и до този момент. „Това ни позволява, макар и във враждебна среда да продължаваме да намираме форми и инциативи, чрез коио да засилваме тези връзки, тъй като критичната маса и славянство ще дойде точно от Русия“, уточни Малинов. „Казвам го от позицията на човек, който е славянин и православен.

От 2011 г. със започването на т.нар. „арабска пролет“ и навлизането на мигранти от Африка не само в България, а и в цяла Европа започна сложен демогафски процес. „Според хора от Изтока и Запада се очаква до 15 – 20 години населенито на Африка да стане 4 милиарда. 10 на сто от тях ще влязат в Европа и тя ще стане предимно мюсюлманска и ще престане да съществува. Европа духовно вече е престанала да съществува, защото в Европа няма знаечение какво е истина и какво е лъжа без значение за какво става въпрос – за историческа истина или някаква друга. За тях правдата е без значение“, обясни Николай Малинов.

България има своето място в тази демографска криза, подчерта той и разказа, че по време на конференция е бил много впечатлен от председателя на Института за стратегически изследвания на въшното министерство на Турция. „Г-н Малинов, на Балканите могат да се направят много магарии без Бълагрия. Но ако искаш да направиш нещо хубаво, можеш да го направиш само с помощта и с участието на България“, разказа той. И обясни, че това е така, „защото България е в центъра на Балканите. Когато си в центъра обаче и отговорността е много голяма. Това е целта на нашите врагове, враговете на източноправославната цивилизация“, подчерта председателят на Международното русофилско движение.

„Лично съм казвал на Путин, че българите можем да бъдем само пречупени, но не можем да бъдем огънати. Поради тази причина въпреки българския конформизъм, който винаги върви със силния, въпреки българския индивидуализъм, българинът остава верен на традиционните си ценности, на своята азбука, на своята вяра и на своя дух“, заяви Николай Малинов и подчерта, че междунарнародното русофилско движение е родено в недрата на българското общество.

Заради това България трябва да се застане на страната на правдата в многополюсния свят. Русия представи своя модел за такъв свят и той се оказа много жизнен във всички региони на планетата – Азия, Африка, Латинска Америя , Европа, обясни Малинов. „В основата на този модел е прекрасна триада – традиционни ценности, силна държава (справедлива, социална) и идеята за по-справедлив, многополюсен, свят. Всико това е отвъд леви и десни партийни централи, отвъд всички вероизповедания, конфесии и разбирания“, подчерта той.

Говорейки за тази трида, трябва да се отбележи, че Национално движение „Русофили“ в България се е специализирало в няколко основни направления – изучаване на руски език, изпращане на студенти в Русия и всичко, свързано с руските паметници. В руското външно министерство има 678 триангулачни точки на паметници на Руско-турската освободителна война. Преди 20 години са били 450. „Това е категоричен отговор на българския народ къде се намира в разбирането си за своето отношение и благодарност към Русия. Съветските паметници също са доста, макар отношението към тях в обществото да е друго. Но това са факти“, подчерта Николай Малинов.

Въпреки че 64% от българите симпатизират на Русия, в българския парламент липсват русофилски сили. Обяснението на председатела на междунарнародното русофилско движение: „Изграждането на културното русофилство, което ни отне 20 години, не беше никак лесна задача. А превръщането на русофилството в електорална величива е много сериозна задача, с която лично аз, като политик, не виждам как бих могъл да се справя в хоризонтите, в които ще остана жив.“ И допълни, че изграждането на системите на връзки с хората стават през медиите, стават с много пари, стават с много срещи, стават с изграждането на много структури. Задачата, с която засега русофилското движение не се е справило, е превръщането на русофилството от културно усещане в електорална величина – нещо важно и голямо предизвикателство пред българския народ.

Коментари към новината

Още новини от Политика