Новини от област Стара Загора и България

18-годишен ученик спаси кръста на Богоявление в Стара Загора (ВИДЕО)

2398 06/01/2024 12:57 Духовност Традиции
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

18-годишният ученик Стелиан Чукуров от 12-ти клас на Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора спаси кръста на днешния Йордановден – Богоявление, от водите на езерото в Станционната градина „Йордан Капсамунов“.

Стелиан скача за втори път – за първи път го направил още когато бил в осми клас. „Реших, че трябва да го направя отново, защото ми е последна гимназиална година“, каза Стелиан. Той си пожела да е здрав, както и да са здрави всички негови близки, които обича. На българите спасителят на кръста пожела да пазят традициите, да вярват в тях и да обичат България така, както я обича той.

Стелиан Чукуров

Този път той е имал предчувствие, че ще извади кръста. Заедно с него в студените води на езерото скочиха още 25 мъже. Заедно със спасителя на кръста те се хванаха на хоро

И изпяха химна на България. Към тях се присъедини и малък именик на около 5 години, когото баща му пренесе до хорото на раменете си.

Лично Н.В.Пр. Старозагорският митрополит Киприан заедно със свещеници от Старозагорската света митрополия отслужи тържествения водосвет преди това и освети по традиция знамената на Втора тунджанска бригада. Дядо Киприан благослови Стелиан за смелостта да спаси кръста и по традиция му даде награда.

За тържествения ритуал край езеро „Йордан Капсамунов“ се събраха много старозагорци, които си напълниха светена вода в шишенца. Вярващите знаят, че тя помага през цялата година, пие се по малко и има лечебна сила, когато си болен.

Коментари към новината

Още новини от Духовност