Новини от област Стара Загора и България

Бойко Борисов в Стара Загора: Няма да допуснем България да участва във военни действия

5047 29/12/2023 12:01 Политика Власт
Бойко Борисов в Стара Загора: Няма да допуснем България да участва във военни действия
Divident.€U Divident.€U

„България не може да допусне участие във военни действия без решение на Народното събрание, а това няма как да се случи". Това заяви в Стара Загора лидеръг на ГЕРБ Бойко Борисов, който пристигна на посещение в града преди обед. Борисов подчерта, че "българският народ не желае участие във военни действия и ние няма да допуснем България да участва във военни действия.“

По този начин Борисов коментира изказване на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който преди дни обяви, че се води дискусия за присъединяване на български военни части към операция в Червено море и Аденския залив, насочена срещу пиратските действия на хутите, отвлекли през последните седмици няколко търговски кораба, включително такива с български екипаж.

„Помагаме на Украйна, солидарни сме с Израел, но преди всичко сме солидарни с българския народ“, подчерта Борисов. Според него трябва да се прави разлика, когато подпомагаш държава, обект на военна агресия, какъвто е случаят с Украйна, но е съвсем друго, когато изпращаш военни части. „Няма как това да се случи", беше категоричен Борисов.

В новия парк на Стара Загора - „Артилерийски“, Бойко Борисов се срещна с кметове от общините в Старозагорска област. Той подчерта, че през новата 2024 година за различни проекти в Старозагорско ще бъдат осигурени 162 милиона лева.

„Всички колеги, които подкрепиха бюджета, могат спокойно да се похвалят на хората, които са гласували за тях по места“, каза Бойко Борисов. Според него тенденцията е да се разширят инфраструктурните проекти, които в момента са важни от геостратегическа гледна точка. Като пример Борисов посочи плановете за изграждане на още един мост над река Дунав, както и разширяването на Прохода на Републиката, на пътя Русе – Велико Търново, които биха съживили икономиката в централна Северна България.(

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров благодари за отпуснатите 50 млн. лв. за Стара Загора за старта на 8 стратегически важни проекта. „След 3 години на безвремие, в което нямаше отпуснати пари, за мен сега е прецедент - 50 млн. лева се отпускат само за община Стара Загора и за конкретни проекти за хората!“, посочи старозагорският градоначалник. Кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов допълни, че за община Чирпан отпуснатите средства са над 15 млн. лева.

Коментари към новината

Още новини от Политика