Новини от област Стара Загора и България

Стоматолог от Стара Загора е носител на Националната награда за дентален мениджмънт 2023  

Стоматолог от Стара Загора е носител на Националната награда за дентален мениджмънт 2023   
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Създателят на Специализираната дентална клиника „Бушкалова - Мегадент & МДЦ Естетика“, д-р Диана Бушкалова, е носител на Голямата награда на „Адмира“ 2023 за успешен дентален мениджмънт. Наградата беше връчена по време на второто издание на „Форум 100 на креативните мениджъри“, което се проведе на 2 декември в залата на хотел „Маринела“ в София.

Д-р Бушкалова с наградата и Иван Палийски (вдясно)

В събитието на годината, организирано от на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ), взеха участие 100 лидери на дентални практики и на компании извън денталния бранш, разпределени в групи от 10 души. Те взеха участие в обсъждане на пет избрани теми в областта на мениджмънта - Професионална защита и документооборот, Европейски проекти – възможности за развитие, Психология на продажбите, Финансово управление на денталната практика и Дигитален маркетинг и пациентска лоялност.

След дискусията бяха обявени и наградите за отличените мениджъри. Д-р Диана Бушкалова призна пред Divident.EU, че е била изненадана, когато чува името си като носител на Голямата награда от годишния конкурс на АДМБ.

„Това е една комплексна и изключително престижна награда, която ме прави щастлива, че се появява и като оценка за усилията ни с Иван Палийски да създадем и организираме работата в новата Дентална клиника „Бушкалова“ в Стара Загора, чието откриване беше преди малко повече от една година. „Форум 100“ събира хора с мениджърски практики, както от нашето съсловие, на денталните медици, така и представители на бизнеса в България – от света на финансите, на банковото дело, психолози, мениджъри на европейски проекти, управление на счетоводството и други сфери“, разказа д-р Бушкалова.

Дентална клиника „Бушкалова - Мегадент & МДЦ Естетика“ беше открита миналата година в световния Ден на усмивката – 7 октомври. Тогава д-р Диана Бушкалова отпразнува и 30 години от началото на частната си практика на дентален специалист и мениджър.

Дентална клиника Бушкалова

Днес в Дентална клиника „Бушкалова - Мегадент & МДЦ Естетика“ работят над 20 души. „Това е сериозен брой хора, всеки от които има различна роля. Едни от тях са стоматолози, други работят в административния отдел, в маркетинга, в поддържането на хигиената. За мен хората, които се грижат хигиената да е на нужното ниво в едно модерно лечебно заведение, са еднакво важни с всички останали и те го усещат по отношението ми към тях“, подчерта д-р Бушкалова.

Част от Дентална клиника "Бушкалова" е и зъботехническа лаборатория "Тотал Мегадент" ЕООД, в което инвеститор заедно с д-р Бушкалова е Иван Палийски.

Тя признава, че много пъти е била критикувана, че като създател и мениджър на клиниката поддържа твърде голям административен персонал. „Има нужда от всеки един човек в този отдел, защото ние работим в много направления. Точно преди една година  станахме база за обучение на студенти по детска дентална медицина на Пловдивския университет. Работим по европейски проекти“.

Д-р Бушкалова обича да се шегува, че организацията на работа в нейната клиника е като в „завод за зъби“. „Пациентите са свикнали да си представят работата на денталния специалист в един малък кабинет с един зъболекар в него, който върши почти всичко сам. В моята клиника заложихме концепцията за специализирана помощ от всички дисциплини на денталната медицина. Така ние отговаряме на съвременните стандарти, които са утвърдени в България – за оралната хирургия, за детската дентална медицина и за ортодонтията. Имаме си специалисти, които са назначени към Медико-денталния център. Целта ни е тази година да станем и база за специализации на дентални лекари към Пловдивския университет“.

Под ръководството на д-р Бушкалова клиниката вече е напълно готова за промените във връзка с електронното здравеопазване, които се въвеждат от 1 януари 2024 година по Закона за лечебните заведения.

„Човек трябва да има много любов към това, което прави и да има желание да се изгражда и да се променя през годините. Да излиза често от зоната си на комфорт, защото имаме много предизвикателства. Самите ние трябва да се променяме и да умеем да работим с хора – да разговаряме с тях и да напипваме пулса на времето, потребностите на пациентите. Нужно е да имаме ясна визия накъде искаме да вървим и какви цели искаме да постигнем“, казва д-р Диана Бушкалова и признава:

„Когато решихме да направим новата Дентална клиника „Бушкалова“ много приятели ме питаха „Защо ти е това? Защо си разваляш спокойствието?“. Но вътрешният глас винаги ми е казвал, че трябва да направя нещо такова. И не просто да го направя, а да го превърна в пътя, по който да се развивам. Последните статистики показват, че много колеги започват да се обединяват. Защото е трудно да си сам в новите условия – твърде е скъпо и нерентабилно да работиш сам. И това ще става все по-осезаемо с финансовото изсветляване на медицинските дейности. Защото в нашата клиника издаваме финансов документ за всяко проведено лечение и съответно поемаме своята отговорност за него, но все още не навсякъде е така“.

Едно от големите предизвикателства, които трябва да преодолее екипът на д-р Бушкалова, е преместването на работното място. „Това, че минаваме от една по-малка по обем сграда в една значително по-голяма, е много изморително и напрягащо. Винаги, когато едно нещо се променя, хората първо реагират негативно. Но след това всичко идва на мястото си и става много по-хубаво.

Второто голямо предизвикателство беше, че колегите не харесваха идеята да работим като специализирани кабинети. Защото това създава голям стрес, излизаш рязко от зоната си на комфорт. Но моята идея беше в новата клиника всеки кабинет да бъде оборудван за специалността, която ще се практикува в него. Асистентите да бъдат в кабинетите и да работят там.

Организацията на графика в голяма дентална клиника като нашата е другото голямо предизвикателство. Когато на едно място работят толкова много хора и се засичат гостуващи специалисти, става наистина трудно, а чакалнята се оказва тясна. Но аз много съм ходила и видяла. И този модел на работа много ми  харесва. Залагам на холистичния подход, който разглежда човешкото тяло като едно цяло, а не като отделни органи, както подхожда стандартната ни медицина. Затова успяваме да дадем най-доброто на своите пациенти“.

През новата 2024 година д-р Бушкалова има една основна цел – да създаде още социални придобивки за екипа си, въпреки че те и сега не са малко. „Ще участваме по една европейска програма за подобряване на средата за работа – с работни облекла, с място за спорт, с достъп до чиста питейна вода. По отношение на оборудването ние нямаме нещо, което да ни липсва. Но изключително много държа да усъвършенстваме дигиталните технологии и специално снемането на дигитални отпечатъци“.

Според д-р Бушкалова стоматологията не е просто правене на зъби. Тя е изкуство, също както медицината. „Изкуство е, защото крайният резултат се изработва със знания, с умения, с фантазия и с… ръце. А в изкуството трябва да вложиш себе си! На практика крайният продукт на нашия труд не са просто здрави зъби – ние правим усмивки. Ние помагаме хората да се променят по време на процеса на създаване на тяхната нова усмивка. Пациентът израства в осъзнатостта си като човек - как да се погрижи са себе си, как да бъде по-приложим в обществото, да се хареса първо на себе си, а после и на другите. Да подобри цялостно здравословното си състояние. Защото, ако не можеш да дъвчеш храната, неизбежно ще се появят и стомашни проблеми“.

По време „Форум 100“ бяха раздадени и няколко други награди. Наградата на АДМБ „Ключ към успеха“ за млади мениджъри получиха д-р Чудомира Петкова и д-р Владислав Кънев от Бургас, които са първите в България, закупили работещата дентална клиника „Бургасдент“ и продължили да я развиват.

С плакет „Успешен дигитален мениджмънт в полза на денталното съсловие беше отличен д-р Неделчо Ситнов и неговия екип от клиника „Ситидент“ - Пазарджик.

Коментари към новината

Още новини от Здраве