Новини от област Стара Загора и България

Рекламен клип за Стара Загора събра 8000 години история в 80 секунди (ВИДЕО)

2064 05/12/2023 14:12 Култура Сцени
Divident.€U Divident.€U

Предимствата на Стара Загора като туристическа дестинация ще бъдат рекламирани у нас и зад граница с поредица от рекламни клипове. Първият от тях беше представен днес на брифинг от зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева и началникът на отдел "Туризъм и младежки дейности" Маргарита Крумова.

Видеоклипът е с продължителност 80 секунди и събира в себе си както историческите забележителности на Стара Загора, така и съвременната атмосфера на града с неговите културни традиции, красиви паркови пространства и възможности за отдих и развлечения. Видеото е дело на фотографа Теодор Тодоров, който е заснел материал с продължителност няколко часа, от които след това заедно с експертите от екипа по "Туризъм и младежки дейности" е подреден сценария и монтиран краткия филм.

"На основата на този клип ще бъдат създадени и по-кратки форми, които ще презентират Стара Загора в социалните мрежи", каза Милена Желева - „Получи се интересен и въздействащ клип. Ще бъде излъчван в цялата страна, но и извън нея. Насочили сме се към южната част на Румъния, както и към северната част на Гърция – избрали сме ги след проучвания на потенциални пазари за нас. Ще го предоставим и на хотелиери, и на ресторантьори, ще го споделяме с участниците и посетителите на различните форуми, в които се включва отдел „Туризъм“, обобщи Желева. 

Посланието на най-новия видеоклип е "Стара Загора е история. Тя е усещане, емоция и вкус. Стара Загора е град за обичане. Стара Загора е за теб!".

"Отне повече от една година да се заснемат всички събития. Амбицията ни бе да създадем нещо, което до момента не е правено. Смея да твърдя, че в България няма друга община с такъв клип", посочи Маргарита Крумова. Предпремиерното показване на клипа по време на работни срещи е получило изключително висока оценка от колеги от други български общини. "Държахме на модерна визия, налагайки бранда "Стара Загора за теб". Работим по него вече 2 години и той е все по-разпознаваем“, сподели Крумова. Тя допълни, че сувенирните материали, които могат да бъдат закупени от Туристическия информационен център, също привличат интерес не само на отделни гости на града, но и на фирми, които ги предлагат като подаръци.

На първото заседание на Консултативния съвет по туризъм, който се проведе днес, е била начертана и програмата, по която ще се работи през следващата година. „В момента разработваме програмата за развитие на туризма, както и плана  ни за действие за 2024 година. Подготвяме предложения, които да включим в общинския бюджет. Отворени сме към интересни идеи, които търсят подкрепа", посочи Милана Желева. Тя припомни, че културната програма на Община Стара Загора се финансира със сравнително скромен бюджет, който се събира от таксите за нощувки в хотелите и обичайно е в рамките на 180 000 до 200 000 лева. От отдел "Туризъм и младежки дейности" отчитат ръст на нощувките през миналата и тази година. За 2022 година те са били 211 989, докато през 2023 година до края на ноември са 214 155. За сравнение, преди ковидните години през 2019 година хотелските нощувки в община Стара Загора са били 193 972. Принос за този ръст има и разнообразието от културни и развлекателни събития, които се провеждат в община Стара Загора, посочват специалистите по туризъм.

През февруари екипът на отдел "Туризъм и младежки дейности" ще представи Стара Загора в на туристическото изложение в Истанбул, след това на подобни събития Белград и Берлин. Традиционно Община Стара Загора е част и от „Ваканция & СПА Експо“ в България, където освен Държавна опера Стара Загора и Регионалния исторически музей тази година със свое представяне ще се включи и Тракийския университет.

През 2024 година ще продължи инициативата с безплатните тематични туристически турове. От екипа отбелязват голям интерес с първия реализиран детски туристически тур. „Успяхме през 2023 година да реализираме 31 обиколки, в които средно участват около 27 души“, посочи Маргарита Крумова. Тя добави, че новата година ще премине под знака на поредица от събития за отбелязване на 90 години от откриването на сградата на Художествената галерия.

Едно от първите големи събития, които посреща Стара Загора през 2024 година, ще бъде второто издание на професионалния форум за кулинарни виртуози „Еволюция на вкуса“. В началото на февруари залата на Културен център „Стара Загора“ отново ще събере някои от най-известните в бранша, които да представят световните тенденции в кулинарията.

Милена Желева обобщи, че Стара Загора поддържа висок темп на интерес сред туристите. „Всички знаем, че пандемията рязко намали нощувките в нашия град. Към момента данните ни показват резултатите от съвместната работа на всички в този сектор – Община, хотелиери, ресторантьори и други, свързани с туристическия продукт. Годината, с която сравняваме, е 2019, защото тя бе силна. Тогава нощувките, които са реализирани в Стара Загора, са били 193 972, през 2022 г. са 211 989, а до края на ноември 2023 г. са 214 155. Движим се във възходящ тренд“, посочи тя.

Коментари към новината

Още новини от Култура