Новини от област Стара Загора и България

„Ел Контрол“ ще изгражда нова производствена база в Стара Загора

9001 03/12/2023 19:12 Икономика Бизнес
Инж. Станимир Христов
Ел Контрол  ще изгражда нова производствена база в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската фирма „Ел Контрол“, специализирана в енергийното строителство, ще   изгради нова производствена база в Стара Загора. Компанията в момента е на етап проектиране, като планира строителните работи да започнат през 2024 година.

Новото производство ще бъде разположено в близост до сегашната база на фирмата в кв. „Кольо Ганчев“. Чрез него ще се увеличат значително възможностите в дейността на компанията. „Надяваме се до края на 2025 г. да сме изградили новата си база“, каза за Divident.EU управителят на „Ел Контрол“ инж. Станимир Христов.

 Работно посещение в завода на Сименс в Офенбах

Старозагорската фирма произвежда ел. табла – силови разпределителни и захранващи табла, сградни, релейни, електромерни, табла за автоматизация, контролни табла и шкафове.

„От началото на тази година подписахме още две партньорства със Siemens – станахме технологичен партньор за типово тествани табла Sivacon S8, както и VAR партньор за уредби NXAir. Десет наши специалисти вече са обучени в завода на Siemens в Лайпциг. Първите табла са поръчани и ще бъдат произведени при нас“, допълни инж. Христов.

„В момента закупуваме от наши партньори металните шкафове, в които асемблираме апаратурата. След като завършим новия цех, ще произвеждаме тези шкафове при нас“, посочи той.

Ел.табла - ГРП Балкан - Ловеч

Сега в „Ел Контрол“ работят 140 души.  В новата производствена база ще бъдат наети допълнително поне още 15 души. Ще бъдат обявени нови свободни позиции за електропроектанти и монтажници на ел. табла. Ще се развие и напълно нова за „Ел Контрол“ дейност – прахово боядисване. Металните шкафове трябва да отговорят на изискванията на Siemens и на другите световни производители.

„Интересното при нас е, че предлагаме цялостна услуга. Клиентът може да дойде с идеята, която иска да реализира и ще бъде консултиран за необходимите технически и нормативни изисквания, които трябва да бъдат спазени. След одобрение и съгласуване на проекта, се пристъпва към реализирането му. Произвеждаме различни видове ел. табла, като почти всяко задание е индивидуално. Много рядко имаме повторяемост на продуктите“, казва инж. Христов.

Старозагорската компания произвежда основно табла ниско напрежение, като второто партньорство със Siemens от тази година е за доработка на уредби средно напрежение NXAir. Те се доставят в частично завършен вид, като в Стара Загора се извършва финалната окомплектовка и проверка.

NXAir - п-ст Полиестерни влакна

Освен производствена дейност, „Ел Контрол“ развива електромонтажна и търговска дейност. През 2010 г. компанията открива и строителен отдел. Днес преобладаваща е  електромонтажната дейност, като непрекъснато се разширява и производството.

Дейност и в чужбина Преди 3 години „Ел Контрол“ открива клон на фирмата си в Германия – Мюнхен. Впоследствие собствениците решават да регистрират там напълно самостоятелна немска фирма.

„От бизнес гледна точка излязохме в чужбина, с цел разпределяне на риска. Това е нов пазар за нас, нови клиенти. Имайки повече клиенти, имаме и по-добра перспектива за бъдещето. Опитът, който натрупахме в България, ни даде свободата да работим и като немска компания на европейския пазар“, обяснява инж. Христов.

SIVACON S8 - Siemens

В Мюнхен за старозагорската фирма работят 20 души – специалисти, командировани от България. Дейността в Германия е ориентирана към извършването на определени услуги, свързани с изграждането на подстанции високо напрежение, а възложителите са доказани световни компании като „Сименс Енерджи“ и „Хитачи Енерджи“.

„Ако трябва да се сравни бизнес обстановката в България и в Германия, проблемите до голяма степен са еднакви. И при нас, и в Германия липсата на квалифицирани кадри създава най-големи трудности за бизнеса. Освен това, пазарът в Германия изпитва глад за фирми, които могат да вършат нашата работа“, казва инж. Христов. 

През 2024 г. „Ел Контрол“ ще отбележи 20 години от първия си партньорски договор със Siemens, по силата на който старозагорската фирма става официален дистрибутор на Siemens за България.

„Това е компанията, с която през годините сме развили много и различни партньорства. Партньори сме им за модул задвижвания – разполагаме с обучен и оторизиран  персонал, който да настройва и сервизира техни честотни инвертори – устройства, които регулират оборотите на двигателя“, обяснява управителят на „Ел Контрол“.

През 2019 г. старозагорската компания става партньор на Siemens за доставка, настройка и монтаж на релейни защити, а също така – за изграждане на системи за автоматизация.

Възлови моменти в развитието на фирмата Най-важното, което сме свършили през годините, е създаването на екипа, казва в навечерието на 25-годишния юбилей на „Ел Контрол“ инж. Христов. Другото предизвикателство е добавянето на нови дейности за фирмата през годините. Сега тя има и специализиран сервиз за промишлена електроника и орган за контрол.

Около 10% от дейността на „Ел Контрол“ е на територията на комплекса „Марица Изток“. Там тя има сервизни договори с ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и „AES – Гълъбово“. Работила е и с държавната централа ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Подстанция Ловеч

ЕСО е един от основните клиенти на „Ел Контрол“. Компанията работи и с голяма част от представителите на едрата индустрия на страната като „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс“. В някои от предприятията компанията има договори за поддръжка и сервиз на определени устройства, а в други изпълнява периодично проекти по плановата им програма за ремонт или за изграждане на нови електрически уредби.

Награда „Строител на годината 2023“ Наскоро „Ел Контрол“ получи голямата награда, връчвана ежегодно от Камара на строителите в България – „Строител на годината 2023“ за област Стара Загора. Действително, изминаващата година беше пълна с предизвикателства, с нови обекти, казва инж. Христов.

През 2023 г. компанията завършва рехабилитацията на подстанция в Ловеч от мрежата на ЕСО, както и подстанция, която присъединява голям фотоволтаичен парк в района на Ловеч. Работи все още по подстанция в Сливен, която до края на годината ще бъде завършена на 95%.

„Ел Контрол“ има и възлови обекти на територията на Стара Загора. Компанията поддържа изцяло уличното осветление в града. Преди години работи по подмяна на уредбите в токоизправителните станции за тролейбусния транспорт. Тази година „Ел Контрол“ приключи проект, свързан със захранване на зарядните станции за електробусите.

Преди 3 години „Ел Контрол“ инсталира специални устройства към помпените станции за питейна вода край село Ягода, разработени от АВВ, които намаляват консумацията на ел. енергия. Фирмата е официален дистрибутор на ABB и единствен за България сервиз за честотни инвертори.

Основният стремеж на старозагорската компания е да изпълни качествено и в срок всеки един от поетите ангажименти. Тази година тя очаква ръст от 10 - 15% на оборота си спрямо 2022 г.

Коледно художествено осветление в Стара Загора

Предстоящите обекти Компанията вече има 3 сключени договора за изпълнение на различни подстанции през предстоящата 2024 г. Два са с частни клиенти за изграждане на подстанции за новоизграждащи се фотоволтаични централи. Третият е за градска подстанция, по която работата ще започне още през февруари, март.

Фотоволтаичните централи Голяма част от новоизграждащите се обекти през 2024 г. са фотоволтаични централи. „Продължителността на този бум ще е функция от цената на ел. енергията. Мисля, че при достигане на критична маса от инсталирана мощност за производство на енергия от слънце, интересът към тези ВЕИ вероятно ще започне да спада. Предполагам, че това ще стане след около 2 - 3 години“, прогнозира инж. Христов.

"Ел Контрол“ изгражда предимно подстанции високо напрежение, за присъединяване на фотоволтаичните централи към електроразпределителните мрежи.

Коментари към новината

Още новини от Икономика