Новини от област Стара Загора и България

Общественици в Стара Загора за Трети март: Има нужда да спрем да мълчим

Общественици в Стара Загора за Трети март: Има нужда да спрем да мълчим
Divident.€U Divident.€U

Членовете на Инициативния комитет за запазване на Трети март като национален празник на Република България – акад.Иван Юхновски, проф.Искра Баева, Петър Витанов, Димитър Данчев, както и проф. Иван Върляков, поетът Йордан Пеев, Иван Кръстев и десетки граждани и общественици на Стара Загора участваха в дискусия „Трети Март - история на свободата” в Регионалния исторически музей. Срещата продължи повече от три часа, в които хората поставиха и своите подписи в подкрепа на провеждане на референдум за запазване на Трети март като национален празник.

„Има нужда да спрем да мълчим“, каза поетът Йордан Пеев, който е автор на редица родолюбиви стихотворения.

„Поредните нови политически сили искат да променят идеята за българската държавност. Никой не е мислил, че ще се стигне до този момент – да се борим за националния си празник“, сподели проф. Искра Баева, която е член на ИК за Трети март. Според нея младите поколения нямат комплексите на своите предшественици и не спират да търсят своята българска идентичност. Намират я именно в дати като Трети март.

Трети март е денят на българското освобождение. За това свидетелстват дори всички учебници и пресата от Царска България, които е събрал в третото издание на своята книга акад. Иван Юхновски, дългогодишен председател на БАН и уважаван български учен.

„Досега никога не е имало колебание за датата на нашето Освобождение. Няколко години след него опълченците почитат точно тази дата“, припомня акад. Юхновски. „Отвратителните спекулации спрямо празника са в състояние да ни завлекат на дъното на историята“, добави той.

Председателят на ИК за запазване на Трети март Петър Витанов съобщи, че именно битката за запазването на българската памет е целта на референдума. Стотици доброволци и организации в цялата страна вече събраха хиляди подписи, а до края на срока остава по-малко от месец.

„Въпреки опитите подписката да бъде спряна, продължаваме, защото гласът на хората трябва да бъде чут. В момента няма по-важна мисия от тази да запазим националния ни празник“, коментира Витанов.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество