Новини от област Стара Загора и България

Инвестиции

"Булметал" ще изгражда нови производствени мощности в чужбина

2660 01/12/2023 14:47 Икономика Бизнес
Булметал ще изгражда нови производствени мощности в чужбина
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Листването на борсата на най-голямото предприятие у нас за производство на метални опаковки ще стане през декември

„Все по-близо до големите клиенти“ е принципът, който ще спазват през следващите години собствениците на най-голямото предприятие у нас за производство на метални опаковки – гурковското „Булметал“.

„Нашите планове са да застанем много по-близо до големите си клиенти. Това означава, че асамблирането на металните опаковки трябва да стане "врата до врата", тъй като транспортните разходи при сегашната структура на работа доста ограничават конкурентоспособността ни, особено при по-големите метални опаковки. Няма как да возим български стоки до далечна Европа и да сме конкурентни. Това означава инсталиране на производствени линии в близост до големите ни клиенти“, каза за Divident.EU Кольо Атанасов, който държи 88% от акциите на компанията.

Така нареченият door-to-door (D2D) модел би имал двоен ефект - от една страна, нашият клиент ще оптимизира значително стоково-материалните си наличности на склад, а от друга, ние ще намалим в пъти транспортните си разходи към него, както и с около 50% разходите за опаковка, които също влияят върху цената", допълва той.
Изграждането на нови мощности в чужбина е залегнало в бизнес плана на компанията за следващите 5 – 6 години.

Както вече писа Divident.EU , Булметал АД прави публично предлагане на акции на БФБ. Компанията ще се опита да набере 10 млн. лева на борсата, с които да разшири дейността си. Това обаче са само една част от средствата, предвидени от собствениците за разрастване и модернизиране на компанията през следващите години.

Очаква се листването на борсата да стане през декември. Инвестиционен посредник е "Елана трейдинг".

Общата сума за изграждане на нови производствени мощности у нас и в чужбина ще стигне 25 млн. евро, каза Кольо Атанасов. Той допълва, че компанията му реинвестира голяма част от печалбата си. 

С новите инвестиции гурковската компания очаква удвояване на произвежданото количество опаковки. Сега месечно „Булметал“ АД произвежда до 10 млн. опаковки.
„Виждаме бъдещето на металните опаковки като все по-перспективно и по-светло на фона на замърсяването на планетата с пластмасови опаковки. Металът има сериозен дял за растеж. Основен дял на производство ни в момента са аерозолните опаковки“, казва Атанасов.

Дружеството предвижда също да продължи автоматизацията в базата си в Гурково, което ще повиши ефективността на работа. Плановете включват и производството на по-леки и по-тънки опаковки при запазване на качеството, каквато е тенденцията на пазара, като очакванията са това да доведе до оптимизация на разходите за материали.
Вече е започнало строителството на новите производствени мощности в Гурково.

Новата база се намира в южната част на Гурково – близо до жп гарата. Това не е случайно, тъй като жп транспортът е залегнал в бъдещите планове на компанията. Тя има собствен жп коловоз, който предстои да бъде реновиран. Той е от времето, когато някогашният завод „Бук“ е посрещал тук дървените трупи от Коми. 

В Гурково „Булметал“ има 3 производствени бази. Компанията изгражда и фотоволтаичен парк на покривните части. Извън производството на амбалаж "Булметал" развива и машиностроителна дейност. Преди няколко години компанията придоби активи за производство на опаковъчни машини в чужбина. През 2017 г. тя купи италианската Cevolani заедно с придобитата по-рано от нея Zucchini, която е специализирана в автоматизация на вторичното опаковане. Година по-късно "Булметал" стана собственик и на германската BIBRA Biagosch and Brandau.

Тази дейност носи около една трета от общите консолидирани приходи на предприятието. През 2022 г. „Булметал“ отбелязва 25% ръст на приходите си. "Инвестирахме в машини за производство на метални опаковки. Бидейки производители на метални опаковки, имаме редица идеи, редица защитени патенти", посочва Атанасов. Той допълва, че предстои да бъде финализиран първия прототип на заваръчна линия и цялостна производствена поточна линия за метални, заварени опаковки, стигаща до нива на скорост от 1000 до 1500 бройки в минута.

В момента вървят добри проекти на машиностроителните предприятия на групата за Канада, Филипините, Африка, Близкия изток и Европа. 

Симбиозата между „Булметал“ и двете машиностроителни компании работи много добре. В много случаи първите иновации се тестват при нас. Те биват и усъвършенствани, казва собственикът на „Булметал“.

Той предвижда през следващите години основен акцент в развитието на фирмата да бъдат не само добрите инвестиции, но и по-добрата квалификация на кадрите и разширяване на инженерния потенциал.

Коментари към новината

Още новини от Икономика