Новини от област Стара Загора и България

Артисти от цялата страна излизат повторно на протест на 6 декември - Никулден

913 27/11/2023 15:02 Култура Сцени
Артисти от цялата страна излизат повторно на протест на 6 декември - Никулден
Divident.€U Divident.€U

Артистите на България от цялата страна отново излизат на протест на 6 декември - Никулден. Те протестираха и на 1 ноември - Деня на народните будители, но резултатът от протеста им засега е нулев, въпреки обещанието на министъра на културата Кръстю Кръстев да повиши спешно заплатите.

Ето какво написаха готовите за протест артисти в отворено писмо:

"След протестите на 1 ноември 2023 година в национален ефир министърът на финансите обеща повишение на бюджета за култура с 50 процента. Няколко дни по-късно това се оказа поредната лъжа. Този
бюджет е само видимата част от айсберга, в който нашето общество е на път да катастрофира.

Години наред ние – творците от сценичните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна. И тъй като политиците и финансистите вярват основно на цифри, ще говорим на техния език: заплати в сектора – много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната.

Водени от убеждението, че правото на култура е основно човешко право, така както и правото на достойнство, ние заявяваме категорично, че порочният цикъл от неадекватни политики, свързани със системно недофинансиране на културата в България, трябва незабавно да бъде прекъснат. Защото народ без култура е народ без бъдеще!

Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Съюзът на артистите в България (САБ), заедно с Независима синдикална федерация (НСФ) „Култура“ към КНСБ и Национална федерация (НФ)
„Култура“ към КТ „Подкрепа“ организират протест под надслов „НАРОД БЕЗ КУЛТУРА Е НАРОД БЕЗ БЪДЕЩЕ!“ на 6 декември 2023 година. Начало: 12:00 часа пред Министерството на културата.

Основни искания:
1. Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.
2. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора.
3. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране."

Коментари към новината

Още новини от Култура