Новини от област Стара Загора и България

Рекорд

Осъдиха жена за 84 телефонни измами, представяла се за банков служител

Осъдиха жена за 84 телефонни измами, представяла се за банков служител
Divident.€U Divident.€U

Районен съд - Казанлък наложи присъда затвор на 54-годишна жена, живееща в Габрово, в размер на две години, чието изпълнение отложи за срок от четири години.

Подсъдимата Р.Д. е неосъждана. Тя е призната за виновна в това, че между 2019 г. и 2021 г. в различни населени места на страната 84 (осемдесет и четири) пъти е въвеждала в заблуждение хора по телефона, като се представяла за банков служител в чуждестранна банка с клонове в България. Р.Д. ги убеждавала, че съдейства при кандидатстване за кредит на лица с лоша кредитна история в Централен кредитен регистър. В резултат телефонната измамница успяла да получи от измамените общо 6720 лева.

В Районен съд – Казанлък делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, поради което първоначално определеното наказание бе намалено с една трета.

Как действала телефонната измамничка?

В интернет сайт била публикувана обява, отнасяща се за услуга във връзка с отпускане на кредит. В обявата подсъдимата била посочена като лице за контакт, както и телефонните й номера за връзка. При разговорите Р. Д. обяснявала на пострадалите условията за отпускане на паричния заем, като едно от тях било да преведат на нейно име, по „Изипей“, сумата от 80 лева, които да послужат за кандидатстване, за обработка, легализация и превод на документи. След като пострадалите изпращали посочената сумата, подсъдимата приключвала комуникацията си с тях.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Стара Загора.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред