Новини от област Стара Загора и България

За временна комисия по енергийния преход в Общинския съвет на Стара Загора настояват от „Левицата!“

3794 13/11/2023 16:30 Политика Власт
За временна комисия по енергийния преход в Общинския съвет на Стара Загора настояват от  Левицата!
Divident.€U Divident.€U

Общинските съветници от Левицата! в новия местен парламент на Стара Загора ще настояват да бъде създадена временна комисия по енергийния преход. Това съобщи на пресконференция общинският съветник Наско Митев.
„Териториалните планове в частност засягат всяка община. Опасяваме се, че правителството ще насочи всички средства по териториалните планове към частни компании. Държавната централа ще бъде извадена от този списък, както и държавните мини. Тоест ще стане така – трябва да направим всичко възможно, за да вземем едни пари. С политиката, която има правителството, енергетиката върви към гибел“, коментира Наско Митев.

Ще настояваме временни комисии по енергийния преход да бъдат създадени и в Гълъбово и Раднево, каза председателят на АБВ Румен Петков.
Според него „Левицата!“ е постигнала добър резултат на изборите. „Това са първите местни избори, в които участва „Левицата!“. Анализът показа 78 общински съветници в страната, избрани с листа, повече от 70 кметове на населени места, 120 съветници в коалиционни формати. От една страна това ни радва, но от друга ни задължава. Сигурността на страната ни минава през сигурността на родната енергетика.

За съжаление през годините на прехода най-тежко бяха ударени селското стопанство и енергетиката“, допълни Петков.
В Област Стара Загора „Левицата!“ е представена с четирима новоизбрани кметове на населено място, трима представители в Общинския съвет в Стара Загора и трима в Общинския съвет в Гълъбово, петима подкрепени в Общинския съвет на Николаево, подкрепени кметове в Николаево, Раднево, Гълъбово и Опан.

Наско Митев, член на Сдружение „За Марица изток“, подкрепено от Левицата! съобщи, че енергетиците от комплекса са готови на нови протестни действия, тъй като правителството не е изпълнило до момента поетите ангажименти.
„ Ние ще защитаваме комплекса си като такъв. Имаше споразумение със синдикатите в комплекса, но нещата продължават по старому. Нямат намерение да изпълняват ангажиментите си. Ще продължим борбата по улиците и пътищата.Настояваме комплексът да не бъде затворен, а да бъде модернизиран“, каза Митев.

Коментари към новината

Още новини от Политика