Новини от област Стара Загора и България

Д-р Ангел Кунчев: 27 положителни проби са открити в двете старозагорски предприятия

Д-р Ангел Кунчев: 27 положителни проби са открити в двете старозагорски предприятия
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

(обновена) 17 нови случая на коронавирус в област Стара Загора са потвърдени само за последното денонощие, съобщиха от РЗИ-Стара Загора. Вчера следобед на пресконференция областният управител на Стара Загора Гергана Микова и директорът на РЗИ в областта д-р Станимир Станков обявиха 10 случая за деня, но предупредиха, че се очакват резултатите от още взети 100 PCR-проби.

След 19 часа вчера са излезли още 6 положителни проби, съобщи по ТВ "Загора" директорът на УМБАЛ "Проф.д-р Ст.Киркович" проф.д-р Йовчо Йовчев. Двама от тях са настанени за лечение в Инфекциозна клиника на болницата. Сред тях е съпругът на 55-годишната жена, която беше приета в тежко състояние в неделя. Всички заразени са работещи в две предприятия в Стара Загора, от които са откритите новозаразени с коронавирус. Те са "Градус" и "Наталия". Така, заедно с 55-годишната жена, която беше приета в неделя с коронавирус в тежко състояние и по-късно интубирана, само за последните 3 дни новозаразените в Старозагорска област са 17. Настанените за лечение в ковид отделението на старозагорската болница момента са 9. Според проф. Йовчев обаче случаите в Старозагорско не са толкова много - от 9 потвърдени във фирма "Градус" към вчерашния ден само един е в старозагорското предприятие, а другите 8 са в изнесеното производство на фирмата в Нова Загора.

Тази сутрин в интервю с Антон Хекимян по бТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев също потвърди, че двете предприятия са "Градус" и "Наталия". Според Кунчев до този момент 20 работници от "Градус" са дали положителен резултат, 7 са положителните проби от "Наталия". Не стана ясно колко от тези работници са с постоянен адрес в Старозагорска област и колко извън нея. Кунчев заяви, че предприятията няма да бъдат затваряни и благодари на ръководствата им за взетите бързи и стриктни мерки за дезинфекция и изолиране на контактните работници. Ще бъдат спирани отделни линии за дезинфекция, но не и цели предприятия, посочи той. "Очакваме още проби до края на седмицата, но не очаквам някакво взривоподобно увеличение - напротив, огнищата с първите засегнати ще започват да стихват.

Едва от хипотезите за новата поява на коронавирус в Стара Загора е семейството на 55-годишната жена. Тя работи в "Градус", а съпругът й е огняр в "Наталия". Синът им наскоро се върнал от Англия и карал карантината заедно с родителите си, е неофициалната информация. Другата версия е, че вирусът е пренесен в Стара Загора от пътуващи работници от Нова Загора.

"Трябва да свикнем да живеем с вируса и да знаем, че в момента той вече не е толкова опасен", посочи Кунчев. Стратегията ни е не да блокираме стопанския живот, а да спрем инфекцията. Трябва да пазим предимно възрастните хора и другите рискови групи хора, заяви той.

За последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 2308 проби, като 104 от тях са дали положителен резултат. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е както следва: Благоевград - 2; Велико Търново - 1; Кърджали - 1; Пазарджик - 2; Перник - 1; Плевен - 4; Разград - 3; Сливен - 8; Смолян - 41; София област - 4; София град - 19; Стара Загора - 15; Хасково - 1; Шумен - 2.

Общият брой на регистрираните у нас случаи на коронавирусна инфекция е 2993. Активните случаи са 1162. 1664 са излекуваните лица, 41 от които са регистрирани за изминалите 24 часа.

Пациентите, при които е констатиран COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 187. 17 от тях се намират в интензивни структури.

Kъм момента медицинските служители с доказана коронавирусна инфекция у нас са 306. Установени са 4 нови случаи, от които лекар и санитар от София град и двама санитари от Плевен и от Сливен.

През последното денонощие в България няма починали лица, при които е бил потвърден новият коронавирус.

Коментари към новината

Още новини от Здраве